A pénzügyi szorongás világszerte probléma

Miközben a világ próbál magához térni a koronavírus-járvány következtében kialakult gazdasági sokkból, egy új, 26 országra kiterjedő felmérés kimutatta, hogy az emberek sok helyütt riasztó módon felkészületlenek egy komoly gazdasági válságra.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2020-as, a felnőttek pénzügyi műveltségéről szóló nemzetközi felmérése szerint a megkérdezett 125 787 felnőtt:

  • 42 százaléka aggódik a mindennapi kiadásai fedezése miatt;
  • 40 százalékát aggasztja a pénzügyi helyzete;
  • és mindössze 37 százaléka mondta azt, hogy jól boldogul.

Tekintettel a hosszú távú tömeges munkanélküliség fenyegetésére, a legnagyobb aggodalomra okot adó dolog az, hogy arra a kérdésre, miszerint “Ha elvesztette fő bevételi forrását, meddig tudná továbbra is fedezni megélhetési költségeit anélkül, hogy kölcsönt kelljen felvennie vagy el kelljen költöznie?”, a következő válaszok születtek:

  • 28 százalék mondta azt, hogy körülbelül egy hétig; 
  • 25 százalék egy hónapot tippelt;
  • 15 százalék három hónapot adott volna magának;
  • 18 százalék pedig több mint hat hónapot mondott.

A fennmaradó, alig több mint 14 százalék azt válaszolta, hogy nem tudja – a tanulmány szerzői szerint ez vagy azt sugallja, hogy ezek az emberek “még ahhoz is felkészületlenek, hogy fontolóra vegyenek egy ilyen eshetőséget, vagy semmiféle tartalékuk nincs”.

Emellett a pénzügyi bizonytalanság ebben az egyre inkább instabil világban korántsem egyenletesen oszlik el. Alább láthatjuk az országok szerinti bontást:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bloomberg Opinion (@bloombergopinion) on

Bár az OECD felmérése nem vette górcső alá az Egyesült Államokat, a National Public Radio nemrégiben készített jelentése szerint sok amerikai ugyanebben a cipőben jár; a négy legnagyobb amerikai városban a háztartások legalább fele – Chicago: 50%, New York: 53%, Los Angeles: 56% és Houston: 63% – arról számolt be, hogy komoly pénzügyi gondokkal küzd, beleértve az olyan problémákat, mint hogy mostanra teljesen felélte a megtakarításait, nem tudja fizetni a számláit, illetve nem engedheti meg magának az egészségbiztosítást.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »