11% feletti mértékben csökkent a GDP az unióban és az OECD-országokban

Rekordmértékben csökkent a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport hazai összterméke (GDP) a második negyedévben az új koronavírus-járvány féken tartását célzó intézkedések következtében.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) honlapjára hétfőn felkerült adatok szerint a június végével záródott negyedévben a GDP 6,9 százalékkal esett az előző negyedévvel összevetve. Az első negyedévben 3,5 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye a világgazdasági szintű GDP-érték több mint 80 százalékát előállító csoportban.

A negyedéves visszaesés az adatok rögzítésének kezdete, 1998 óta a legnagyobb mértékű. Még a pénzügyi világválság csúcsán, 2009 első negyedévében is sokkal jobb volt a helyzet, akkor mindössze 1,6 százalékkal esett vissza a G20-ak gazdasági teljesítménye. Az OECD országok GDP-je szintén rekordmértékben, 10,6 százalékkal zsugorodott a második negyedévben az előző negyedévhez képest, amikor a visszaesés kisebb, 1,9 százalék volt.

A G20 országcsoportból csupán egyetlen ország, Kína volt az, amely GDP-növekedést ért el a második negyedévben. A 11,5 százalékos bővülés mindenek előtt annak köszönhető, hogy a koronavírus-járvány korábban jelentkezett az ázsiai országban, amelynek a gazdasága már növekedésnek indult, amikor a G20-ak többségében csúcson volt a járványhelyzet.

A GDP Indiában csökkent a legjelentősebben, 25,2 százalékkal negyedéves szinten, majd Nagy-Britannia következett 20,4 százalékos gazdasági visszaeséssel. Jelentősen, 17,1 százalékkal esett Mexikó, 16,4 százalékkal a Dél-Afrikai Köztársaság, 13,8 százalékkal Franciaország, 12,8 százalékkal Olaszország, 11,5 százalékkal Kanada, 11 százalékkal Törökország, 9,7 százalékkal Brazília, és ugyancsak 9,7 százalékkal Németország, továbbá 9,1 százalékkal az Egyesült Államok, 7,9 százalékkal Japán, 7 százalékkal Ausztrália és 6,9 százalékkal Indonézia GDP-je.

Az Európai Unió gazdasága 11,4 százalékkal, az euróövezeté 11,8 százalékkal csökkent az első negyedévvel összevetve. A G20-csoport országainak a gazdasági visszaesése a második negyedévben éves összevetésben 9,1 százalék volt az első negyedévi kisebb, 1,7 százalékos csökkenés után.

A 37 tagállamot tömörítő OECD egészében a GDP 11,7 százalékkal esett vissza  az első negyedévi 0,9 százalékos csökkenés után éves szinten.

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »