Nem bírná el a levélszavazást az amerikai postaszolgálat

Az Egyesült Államok Postaszolgálata (USPS) az őszre nem áll készen a levélszavazásra – jelentette ki Steve Cortes, Donald Trump amerikai elnök egyik tanácsadója a Fox televíziónak adott interjújában vasárnap. 

Cortes szerint semmit nem lehet tenni a posta felkészítése érdekében a tömeges levélszavazáshoz. Az újságírónak arra a felvetésére, hogy a posta finanszírozásának megoldatlansága vajon nem olyan ügy-e az amerikai elnök számára, amelyben kompromisszumot köthetne a demokratákkal, a Fehér Ház tanácsadója nemmel válaszolt. Korábban ugyanis Donald Trump leszögezte: hajlandó aláírni egy olyan új gazdaságélénkítő csomagtervet, amely 25 milliárd dollárt biztosít a posta finanszírozására, amennyiben a demokraták bizonyos elemeket – így például az egyes tagállamoknak és településeknek nyújtandó összegeket – kiveszik a tervezetből. A demokrata párti politikusok azonban ehhez eddig nem járultak hozzá. Trump javaslata élvezi a republikánus törvényhozók támogatását, akik azt állítják, hogy a demokraták a gazdaságélénkítő csomagtervvel akarják kihúzni a bajból a rosszul gazdálkodó, demokrata párti irányítású tagállamokat és településeket.

„Nincs az a pénzmennyiség, amely elegendő lenne ahhoz, hogy a postaszolgálat az őszre felkészült lehessen a levélszavazásra” – szögezte le a tanácsadó. Mint elmondta, a júniusi nevadai előválasztáson az egyik megyében a levélszavazáshoz kiküldött szavazócédulák 17 százalékát kézbesíthetetlenként küldték vissza a postához.

A levélszavazás egyszerűen nem működik?

A Fehér Ház másik tanácsadója, Jason Miller az ABC televízió szokásos vasárnapi heti politikai vitaműsorában a New Yorkban tartott előválasztás késedelmeit hozta fel a levélszavazás hátrányainak alátámasztására. Mint közölte, az egyik jelölt győzelmének megállapításához több mint egy hónap kellett. A levélszavazás másik hátrányának érzékeltetésére példát hozott a New Jerseyben tartott előválasztásról is. Ebben a keleti parti tagállamban Gurbír Grewal igazságügyi vezető büntetőpert indíttatott Paterson városban négy ember – köztük két önkormányzati tisztségviselő – ellen, mert több száz szavazócédulát találtak félretéve egy postaládában. Grewal akkor közleményt adott ki, amelyben kiemelte: „a vádemelés egyértelmű üzenet: aki megpróbálja meghamisítani a választást, azt felelősségre fogjuk vonni”.

New Jersey állam demokrata párti kormányzója, Phil Murphy szintén a Fox televízióban vasárnap azt hangsúlyozta: az állam tisztségviselői azon dolgoznak, hogy a választók minél szélesebb körben hozzáférhessenek a szavazóhelyiségekhez, de aki a levélszavazás mellett dönt, az is biztos lehet abban, hogy a voksát időben megszámlálják. „Működik a fékek és ellensúlyok rendszere, és minden egyes ember szavazhat és minden egyes szavazatot megszámlálunk” – szögezte le Murphy.

A képviselőház ellenőrzési és reformokkal foglalkozó bizottságának elnöke, Carolyn Maloney demokrata párti politikus vasárnap közleményt adott ki, amelyben felkérte az állami postaszolgálat vezetőjét, Louis De Joyt, hogy augusztus 24-én jelenjen meg a parlamenti bizottság előtt. A képviselő szerint De Joy beszámolója „különösen sürgető, mivel zavarba ejtő jelentések szólnak arról, hogy jelentős késedelmet szenvedhet a szavazócédulák szállítása szerte az országban”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »