Rendeződni látszik Izrael és az arab világ kapcsolata

Három nappal a kapcsolatok normalizálásának bejelentése után megindulhatnak a közvetlen telefonhívások Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között – közölte vasárnap a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A Jeruzsálem és Abu-Dzabi közötti közeledés jegyében az Emírségek megszüntették a közvetlen tárcsázás tiltását a nemzetközi telefonhívásokban, és a továbbiakban az izraeli internetet is szabadon böngészhetik az Egyesült Arab Emírségekből.

“Gratulálok az Egyesült Arab Emírségeknek a műszaki akadály megszüntetéséhez. Most sok gazdasági lehetőség nyílik, és ezek a bizalomépítő intézkedések fontos lépést jelentenek az államok érdekeinek előmozdításában” – közölte Joáz Handel távközlési miniszter még a diplomáciai kapcsolatokat célzó tárgyalások megindítása előtt.

A telefonkapcsolat lehetősége után Gabi Askenazi izraeli külügyminiszter felhívta az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterét, Abdullah Ben-Zaid sejket, és ezzel megindították a két ország közötti közvetlen közvetlen tárgyalásokat. Askenazi és Ben-Zaid sejk megállapodott, hogy már a két ország között várhatóan hamarosan sorra kerülő normalizációs egyezmény aláírása előtt saját kommunikációs csatornát hoznak létre egymás között, és hamarosan találkoznak is.

A telefonos szolgáltatás csatlakoztatása jelenti az első konkrét elemet Izrael és az Emirátusok között a csütörtökön bejelentett közeledésben, az amerikai közvetítéssel létrejött, teljes diplomáciai kapcsolatokat célzó békemegállapodás kapcsán. Az egyezmény várható aláírása után – Egyiptom és Jordánia után – az Egyesült Arab Emírségek lesz a harmadik arab ország, amelynek teljes, aktív diplomáciai kapcsolatai lesznek Izraellel. Az egyezmény keretében várhatóan idegenforgalom, közvetlen repülőjáratok és nagykövetségek, valamint gazdasági és tudományos együttműködés is létrejöhet az országok között.

A kapcsolatok rendezését a palesztinok, Pakisztán, Irán és Törökország, valamint Izraelben a ciszjordániai telepesek kéviselői egyaránt elítélték, mivel az egyezmény fejében Izrael lemondott a ciszjordániai annektálásról. Miután bejelentették a történelmi megállapodást, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök megígérte, hogy további országok is csatlakoznak majd a békekötéshez. A ynet szerint Omán és Szudán mellett Bahrein lehet a következő ország, amellyel Izrael rendezi diplomáciai kapcsolatait.

Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó az NBC televíziónak adott vasárnapi interjújában továbbá kijelentette, hogy szerinte akár Szaúd-Arábia is követheti az Egyesült Arab Emírségek példáját.

“Úgy gondoljuk, hogy ez az a pillanat, amikor mások is csatlakozhatnak, és rendezhetik a viszonyukat Izraellel” – mondta. Azt azonban nem árulta el, hogy az amerikai kormányzat konkrétan mely országok vezetőivel egyeztet, csupán annyit közölt: lehetséges, hogy Szaúd-Arábia lehet a következő. “Remélem, hogy Szalmán (szaúdi) király és Mohamed bin Szalmán (trónörökös) figyelemmel követi a fejleményeket, és rájön, hogy ez nagyszerű lesz az egész muszlim világ számára” – fogalmazott.

Forrás: MTI

Friss hírek

Katonákkal pótolják a brit kamionsofőröket

A Brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a kamionsofőrök összesített száma a korábbi 305 ezerről 235 ezerre csökkent az elmúlt egy évben. A sofőrhiány súlyos ellátási gondokat okozott az üzemanyag-ellátásban, így ideiglenesen a katonaságból irányítanak át sofőröket.

Read More »

Kamatemelésre készül a brit jegybank

A Bank of England kormányzója szerint a kereslet a vártnál kisebb mértékben terelődött át az árukról a szolgáltatásokra a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak múltával - ez azért lenne fontos, mert a szolgáltatási szektor állítja elő a brit hazai össztermék hozzávetőleg 80 százalékát. Eközben viszont csúcsra futott az infláció.

Read More »

Hétindító elemzés: euró-dollár, Nasdaq és arany

A mai videóban az EUR/USD, az US100, azaz a Nasdaq index és az arany ármozgásai szerepelnek. A Nasdaq egy rendkívül szép, a Surf vonalak által visszaigazolt piaci mozgást hajtott végre. Az egyes zónából való kitörés fellendülést hozhat az amerikai index grafikonján, tehát az elit százas támadhatja a hármas zónát.

Read More »