Az EU is aggódik Hongkong miatt

Rendkívüli módon aggasztó az új kínai nemzetbiztonsági törvény, és Hongkong autonómiáját kikezdő alkalmazása hatással lesz az Európai Unió és Kína kapcsolatára – nyilatkozott a német külügyminiszter szerdán Berlinben.

Heiko Maas a ZDF országos köztelevíziónak elmondta, hogy a kínai nemzetbiztonsági törvény bevezetése próbára teszi az Európai Unió külpolitikáját. A Hongkong önállóságát fokozatosan felmorzsoló jogszabályra tagállami különutak helyett egységesen kell reagálni. Az uniós tagországok közösségének közös hangon kell megszólalnia, mert csak együtt lehet érvényesíteni az európai érdekeket és értékeket, a tagországok külön-külön nem elég erősek ehhez – mondta a német külügyminiszter.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Nagyon szigorú lett a hongkongi nemzetbiztonsági törvény

Kína júliustól lényegében korlátozhatja Hongkong autonómiáját

Az Európai Unió Tanácsa soros elnöki tisztségének átvétele alkalmából készített interjúban a politikus kiemelte: a német soros elnökség legfőképpen azért küzd, hogy a tagállamok a lehető leggyorsabban megállapodjanak a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló pénzügyi alapról.

„Nagyon szorít az idő”, a járvány miatti válságot különösen megszenvedő tagoknak, köztük Olaszországnak és Spanyolországnak sürgősen el kell juttatni a segítséget  – tette hozzá. A legfontosabb ügyek közé tartozik a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló közös költségvetés is – mondta a német diplomácia vezetője.

A soros elnökség egyik kiemelt törekvését vázolva hozzátette: el kell érni, hogy „elzárják a pénzcsapot” a jogállamiság elvét súlyosan megsértő tagállami kormányok előtt.

A rotációs elnökség az EU új alapszerződése, a 2009-ben hatályba lépett Lisszaboni Szerződés óta valamelyest vesztett korábbi jelentőségéből, főként amiatt, hogy a tagországok állam, illetve kormányfőit magában foglaló Európai Tanácsnak már saját elnöke van, a külügyi tanács üléseit pedig az elnöklő állam külügyminisztere helyett már az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő vezeti.

A többi szakminiszteri ülésen azonban továbbra is az érintett ország feladata a napirend kialakítása, az álláspontok közelítése és a kompromisszumok elérése.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »