Csődvédelem alatt a Hertz autókölcsönző

Újabb áldozatot szedett a koronavírus, ezúttal a több mint száz éves múlttal rendelkező autókölcsönző vállalat, a Hertz került komoly bajba az eltűnő idegenforgalom miatt. Pénteken este csődöt jelentettek.

A Hertz igazgatótanácsa pénteken arról döntött, hogy csődvédelmet kérnek, a beadványt a delaware-i bíróság iktatta. A csődeljárás – egyelőre – nem érinti a cég európai, ausztráliai és új-zélandi működési régiókat, de tekintve, hogy az autókölcsönzők forgalmának túlnyomó része a repülőtéri kölcsönzésekből származik, az idegenforgalmi célú repülés pedig Európában és Ausztráliában is teljesen leállt, valószínűleg ezeknek a leányvállalatoknak sem túl fényes az anyagi helyzete.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Már csak 92% mínuszban van az amerikai repterek utasforgalma

9 milliárd eurós mentőcsomagot kaphat a Lufthansa

Hozzá kell tenni, hogy a Hertz már a járvány előtt is pénzügyi problémákkal küzdött, közel 19 milliárd dollárossá duzzadt az adósságállománya 2019 végére, míg szabad készpénzállománya csak 1 milliárd dollár volt. A Hertz, Dollar és Thrifty márkaneveket birtokló cég világszerte 38.000 alkalmazottat foglalkoztat(ott), és a turizmus lenullázódása ugyanolyan rosszul érintette, mint a légitársaságokat – ugyanakkor, míg az amerikai és európai légitársaságok jelentős támogatásokkal és állami hitelekkel segítették a kormányok, a Hertz ilyen könnyítésben nem részesült.

A vállalat próbált tárgyalni a hitelezőkkel az autólízing-szerződések fizetési átütemezéséről, de az áprilisi kifizetések elmaradása után csak május 22-ig volt idejük rendezni soraikat, ez pedig elmaradt, így kénytelen voltak csődvédelmet kérni.

A Hertz 500.000 (!) autóból álló flottával rendelkezik, utolsó lehetőségként most az a tervük, hogy havonta 30.000  autót értékesítenek év végéig, ezzel próbálják meg javítani pénzügyi helyzetüket.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »