9 milliárd eurós mentőcsomagot kaphat a Lufthansa

Végéhez közelednek német kormány és a Lufthansa légitársaság-csoport állami mentőcsomaggal kapcsolatos tárgyalásai.  A tervek szerint a német állam 20%-os részesedést szerez a társaságban, továbbá kinevezhet két tagot az igazgatótanácsba, de korlátozott szavazati jogokkal. 

A 20%-os részesedés fejében egy 6 milliárd eurós tőkejuttatást kap a légitársaság, ami egy úgynevezett csendes betét, amit az állam a koronavírus-járványban bajba került nagyvállalatok támogatására létrehozott úgynevezett gazdasági stabilizációs alapon (WFS) keresztül finanszíroz.

A Reuters értesülései szerint a csomag része egy 3 millárd eurós juttatás is az állami hátterű KfW banktól, átváltható kötvény formájában, amit egy harmadik fél általi nyilvános felvásárlás esetén hívhatna le a bank és ezzel további 5%-os tulajdonrészt +1 szavazati jogot biztosítana.

A Lufthansa vezetése eléggé borúsan látja a jövőt

A Reuters bepillantást nyert egy belső levelezésbe, melyet a Lufthansa dolgozóinak küldtek ki. A hírügynökség riportja szerint a német légitársaság arra számít, hogy 2021-ben még 300, 2022-ben pedig 200 gépet kell a földön tartania flottájából a koronavírus-járvány utóhatásai miatt. Ennek következtében pedig a Lufthansa előbb vagy utóbb további elbocsátásokra kényszerül készül a karbantartó és az utasellátó részlegein.

  • Előzmények:

A cég hangsúlyozta, hogy a megállapodás ugyan már elérhető közelben van, de a koncepciót még nem véglegesítették. A csoporthoz a névadó Lufthansa mellett az Eurowings, az osztrák Austrian Airlines, a svájci Swiss és Edelweiss Air légitársaság, valamint a belga Brussels Airlines diszkont légitársaság tartozik.

Az európai légitársaságok közül idén már több is állami segítségre szorult, tegnap a Norwegian jelentette be, hogy megegyezett a norvég kormánnyal egy 2,7 milliárd koronás csomagról, az Air France költségvetését pedig 7 milliárd euróval pótolták ki április végén.

Forrás: Reuters / Kitekintő / MTI

Friss hírek

Új elnöke lett a vezető román kormánypártnak

Florin Citu kormányfőt választotta a következő négy évre elnökévé szombaton a román kormány vezető erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL). A feszült légkörű tisztújításon Citu 2878 szavazatot, ellenfele, a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök 1898 voksot kapott.

Read More »

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »