Sorra gazdaságélénkítő csomagokról döntenek a kormányok

Spanyolország és Nagy-Britannia több százmilliárd euró értékű intézkedéscsomagot fogadott el a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére, míg Horvátország, Szlovénia és az Egyesült Államok szintén hasonló lépések megtételére készül.

Spanyolország

A koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére újabb, ezúttal 200 milliárd euró értékű intézkedéscsomagot fogadott el a spanyol kormány – jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök a kabinet keddi ülését követően Madridban. Hangsúlyozta: a kormány célja a spanyol bruttó hazai termék (GDP) mintegy 20 százalékának megfelelő összeg mozgósításával, hogy „társadalmi és gazdasági pajzsot” teremtsen, valamint hogy „az átmeneti krízisnek” ne legyen tartós hatása. Az első mérföldkőnek a termelés zuhanását és a munkahelyek csökkenésének megállítását nevezte.

Az intézkedések a családok, a munkavállalók, az egyéni vállalkozók, a cégek és a koronavírus-kísérletek támogatására irányulnak:

  • 600 millió eurót különítenek el az alapvető szociális ellátásokra – különös tekintettel az idős és kiszolgáltatott emberekre -, így amíg tart a járvány okozta krízis, nem lehet kikapcsolni a víz, az áram, a gáz és a telekommunikációs szolgáltatásokat a rászorulóknál. „Nem lesz kilakoltatás” – jelentette ki Sánchez.
  • A kormány egy havi jelzáloghitel fizetési moratóriumot rendelt el azok esetében, akik munka nélkül maradnak, vagy bevételeik csökkennek a járvány miatt.
  • Az elfogadott rendeletben 100 milliárd euró értékű állami garanciakeretet nyitnak a cégek számára, hogy biztosítsák a működésükhöz szükséges likviditást a krízis alatt. Emellett megváltoztatják az úgynevezett ideiglenes munkanélküliség feltételrendszerét, így a nehéz helyzetbe került vállalatok elbocsátás helyett átmenetileg szüneteltethetik dolgozóik munkaviszonyát, akik viszont akkor is jogosultak lesznek a munkanélküli ellátásra, ha egyébként nem felelnek meg a feltételeknek. Ezen kívül a járványidőszakban a dolgozónak lehetőségük lesz kérni a munkaidő csökkentését anélkül, hogy azzal felmondásukat kockáztatnák.
  • A spanyol kormány mindezen túl 30 millió eurót fordít a koronavírus-kutatásokra és a védőoltás-kísérletekre.

Ez a kabinet második gazdasági kárenyhítő csomagja. Egy héttel ezelőtt mintegy 18 milliárd euró értékben jelentettek be támogatást az egészségügyi rendszer megerősítésére, kis- és középvállalatok segítésére, valamint szociális ellátásokra.

Spanyolországban kedden meghaladta a tizenegyezret a koronavírus-fertőzöttek száma, egy nap alatt kétezer új esetet regisztráltak, ami csaknem 18 százalékos növekedést jelent. Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatójának tájékoztatása szerint mintegy ötezer embert ápolnak kórházban, 573-an intenzív osztályon vannak. A betegség 455 kórházi dolgozót érint. A vírusfertőzésből mintegy 1100-an gyógyultak ki, 491-en viszont elhunytak.

Nagy-Britannia

A brit kormány 330 milliárd font értékű pénzügyi segítséget nyújt az új típusú koronavírus okozta járvány miatt bajba került üzleti vállalkozásoknak, mindenekelőtt hitelgaranciák formájában – közölte kedd este Rishi Sunak brit pénzügyminiszter. A segélycsomag a brit GDP 15 százalékának felel meg.

Sunak, aki Boris Johnson miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatót a Downing Streeten, közölte: bármelyik üzleti vállalkozás, amelynek például ingatlanbérléshez, bérfolyósításhoz, a beszállítók kifizetéséhez vagy készletvásárláshoz készpénzre van szüksége, kormánygaranciával vehet igénybe hitelt, kedvező feltételek mellett. A pénzügyminiszter hozzátette: ha az igény a most bejelentett 330 milliárd fontnál is nagyobbnak bizonyulna, a kormány kész további forrásokat biztosítani annyi finanszírozási kapacitás felszabadításával, amennyire szükség van.

Sunak ismertetése szerint a program két fő elemből áll: az egyik a nagyobb, a másik a kis- és középvállalatok likviditási igényeinek fedezésére szolgál.

Horvátország és Szlovénia

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet keddi ülésén bejelentette: a héten – sürgősségi eljárásban – olyan törvényeket fogad el parlament, amelyekkel növelik a nemzeti válságstáb hatáskörét. Ez követően elrendelik a szórakozóhelyek, a mozik, a kulturális intézmények, a bevásárlóközpontok, a szolgáltatást kínáló üzletek és a vendéglátóhelyek bezárását. Mindezt annak érdekében teszik, hogy csökkentsék a társasági érintkezéseket – mondta.

Hozzátette: a parlament a héten dönt a kormány gazdaságélénkítő csomagjáról is, amelynek legtöbb intézkedése a turizmusra és az ahhoz kapcsolódó ágazatokra vonatkozik majd. Emellett elhalasztják a végrehajtási és felszámolási eljárásokat, három hónappal kitolják az adóbefizetések határidejét – amely további három hónapra meghosszabbítható lesz -, valamint lehetőséget biztosítanak a hitelek törlesztésének felfüggesztésére is – hangsúlyozta.

Szlovéniában már korábban felfüggesztettek, illetve korlátoztak minden nem szükséges tevékenységet. Hétfőtől leállították a tömegközlekedést, keddtől pedig a repülőtereket is lezárták. Janez Jansa szlovén kormányfő a nemzetbiztonsági tanács keddi ülését követően bejelentette: az új intézkedések célja, hogy a járvány alatt megvédjék a kiszolgáltatott csoportokat, valamint biztosítsák az állam, az infrastruktúra és a gazdaság működését egy ilyen helyzetben.

A hét végéig a parlament – szintén gyorsított eljárásban – több olyan törvényt is elfogad, amellyel könnyíteni tudnak a vállalkozások működésén. Ilyen az adóbefizetések és egyéb kötelezettségek elhalasztása annak érdekében, hogy megvédjék a munkahelyeket – hangsúlyozta a kormányfő.

Horvátországban eddig 65 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és már három beteg épült fel; Szlovéniában kedden délután 14 óráig 273 volt a fertőzöttek száma.

Egyesült Államok

Egy napon majd azzal állunk ki itt, hogy győztünk – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök az új típusú koronavírus megfékezésén dolgozó kormányzati munkacsoport kedd délelőtti sajtókonferenciáján a Fehér Házban, ahol a lakosságot segítő intézkedésekről is szó esett. Az amerikai elnök és Mike Pence alelnök is nyugtatni igyekezett az amerikaiakat. Trump szerint az amerikai gazdaság nagyon gyorsan talpra fog állni, az alelnök pedig azt hangoztatta, hogy „együttes erővel túl leszünk rajta”.

„Nagy és erőteljes választ akarunk adni az új típusú koronavírus kihívásaira” – fogalmazott Trump. Többször is elmondta: a kormányzat jelenleg arra összpontosítja figyelmét, hogy „minél több életet megmentsen”. Újságírói kérdésre válaszolva pedig elmondta: Washington szorosan együttműködik Kanadával és Mexikóval a határok ellenőrzését illetően. Az elnök leszögezte: nem gondolja, hogy szükség lesz az Egyesült Államok egészének vesztegzár alá helyezésére.

Trump bejelentette, hogy Steve Mnuchin pénzügyminiszter a törvényhozókkal egyeztet egy – ahogyan fogalmazott – „nagy és bátor” gazdaságélénkítő csomagról. Az elnök ugyan nem említett konkrétumokat, de a The Washington Post című lap kedden publikált értesülései szerint a kormányzat 850 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag elfogadását kéri a kongresszustól az új típusú koronavírus okozta gazdasági visszaesés enyhítésére.

A sajtókonferencián jelen volt Mnuchin is, aki elmondta: a kormányzat ugyan nem változtat az adóbefizetések menetrendjén – vagyis az állampolgároknak most kell befizetniük az adókat -, de aki nem adóvisszatérítést kap, hanem tartozása van, annak egymillió dollár értékig három hónapig engedélyezik a befizetés halasztását. A vállalatok tízmillió dollár értékig halaszthatnak adóbefizetést.

A pénzügyminiszter közölte: a kormányzat fontolgatja, hogy az elkövetkező két hétben csekkeket küldenek az amerikai állampolgároknak a napi nehézségeik enyhítésére. „Az amerikaiaknak készpénzre van most szükségük” – fogalmazott, de sem összeget, sem más konkrétumot nem említett. A CNN hírtelevízió értesülései szerint ezer dolláros egyszeri juttatásról lenne szó.

Mnuchin kitért viszont arra, hogy a gazdaságélénkítő programtól a kormány azt reméli, ez segíteni fog a turisztikai iparágban – köztük a szállodaiparban – elbocsátott dolgozók helyzetén. Mint mondta: a légitársaságok helyzete jelenleg rosszabb, mint az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én elkövetett terrormerényletek után volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »