Hiába próbálják megint visszahívni Haririt

Szaad Haríri lemondott libanoni kormányfő kedden Bejrútban közölte, hogy nem akar az új kormány miniszterelnöke lenni, és döntése „határozott”. Hozzátette: bízik abban, hogy Michel Aun kormányfő konzultációt fog összehívni az új jelölt megnevezéséhez.

Haríri október 29-én mondott le másodszor tisztségéről a libanoni elit ellen országszerte tartott tömegtüntetések hatására – lépése megingatta a döntését ellenző, Irán támogatását élvező síita Hezbollahot magában foglaló kormánykoalíciót. Azóta zsákutcában vannak a főbb libanoni pártok közötti kormányalakítási tárgyalások.

„Ragaszkodom ahhoz, hogy hogy inkább valaki más alakítson kormányt, aki jobban megfelel a fiatalok igényeinek” – áll a vezető szunnita politikus közleményében.

  • Előzmények:

Megint lemondott a libanoni miniszterelnök

Teljes politikai bénultság Libanonban

„Remélem és bízom benne, hogy e világos és határozott döntés bejelentése után a köztársasági elnök haladéktalanul parlamenti konzultációkat hív össze az új miniszterelnök kijelölésére” – olvasható Haríri közleményében.

A libanoni hatalommegosztási rendszer értelmében a kormányfői állást szunnita politikusnak kell betöltenie. Haríri a nyugati és az öböl-menti arab államok szövetségese.

A polgárháború (1975-1990) vége óta legsúlyosabb gazdasági válságát élő Libanonban október 17. óta tüntetnek a korrupció és a megszorítások miatt. Haríri október 29-én nyújtotta be lemondását a teljes politikai osztály távozását, a parlament feloszlatását és előre hozott választások megtartását követelő tüntetők nyomására. Michel Aun államfő ezt elfogadta, de arra kérte a kormányt, hogy az új kabinet megalakulásáig intézze a folyamatban lévő ügyeket.

A tüntetők Haríri lemondása után technokrata kormány felállását várják, de Michel Aun továbbra sem kezdeményezte az alkotmány előírta folyamatot az új kormányfő megnevezésével és az új kormány felállításával, a gazdasági és pénzügyi válság pedig tovább mélyül.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »