Már mintegy félmillió orosz települt át a Krím-félszigetre

Jogvédő szervezetek adatai szerint mintegy 500 ezer orosz állampolgár települt át a Krím-félszigetre azóta, hogy Oroszország 2014-ben önkényesen elcsatolta Ukrajnától a területet – közölte Tamila Taseva, az ukrán elnök krími állandó képviselőjének helyettese kedden az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában.

Hangsúlyozta, hogy a betelepülők igen jelentős arányt tesznek ki. 2014-es adatok szerint az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Köztársaságnak mintegy kétmillió lakosa volt. Taseva rámutatott, hogy a nemzetközi jog szerint tilos célzottan lakosságot áttelepíteni, és ily módon mesterségesen megváltoztatni egy terület népességének etnikai összetételét. Szavai szerint ezzel Moszkva is tisztában van, ezért jóval kevesebbet ismer el – az orosz statisztikákban csak mintegy 280 ezer áttelepülő szerepel.

Elmondta, hogy eközben mintegy 25 ezer krími tatár hagyta el a területet. A hivatalos adatok szerint összesen 50 ezren költöztek el a félszigetről, de Taseva szerint számuk akár kétszer ennyi is lehet, hiszen közülük nem mindenki jelenik meg a rendszerben belső menekültként, csak azok, akik szociális ellátásra szorulnak.

A tisztségviselő elmondása szerint a rendfenntartókon és a katonákon kívül főként orvosok, tanárok, az igazságszolgáltatási rendszerben dolgozók, valamint ügyészek és nyomozók települtek át Oroszországból. Az orosz kormány ingyenes vagy kedvezményes bérletű lakással, illetve kezdő anyagi támogatással csábítja a Krímbe a bekötözőket. Az ukrán tisztségviselő szavai szerint rajtuk kívül középvállalkozókat is ösztönöznek az áttelepülésre, mégpedig azzal, hogy a Krímben könnyebben jutnak a tevékenységükhöz szükséges engedélyekhez.

Mint kifejtette, Moszkva igyekszik megszabadulni azoktól a krímiektől, akik nem fogadják el a félsziget Oroszországhoz tartozását. Elmondta, hogy a területen jelenleg több mint 60 személyt tartanak bebörtönözve politikai okokból, zömük krími tatár. Szavai szerint a Krím orosz megszállását elutasító ukránokat úgy állítják be, mint akik akadályozzák “a béke és a stabilitás” megteremtését a félszigeten, ezért őket elsősorban kémkedéssel vagy diverzióval vádolják meg, a krími tatárokat pedig “szélsőségeseknek és terroristáknak” minősítik.

Hangsúlyozta, hogy a krími tatárok ezzel szemben egyetlen terrorcselekményt sem hajtottak végre a félszigeten, a békés ellenállás módszereit alkalmazzák: a házkutatások vagy a bírósági tárgyalások alkalmával többtucatnyian, időnként több százan gyűlnek össze, hogy jelenlétükkel támogassák társukat és így fejezzék ki az eljárás elleni tiltakozásukat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Mínuszban indul a nap a tőzsdéken

Nagy indexcsökkenésre lehet számítani pénteken az európai tőzsdék nyitásakor, miután tegnap az Egyesült Államokban a kereskedés végén komoly eladási hullám bontakozott ki, a Dow Jones 313 ponttal, közel egy százalékkal csökkent, a technológiai szektort reprezentáló Nasdaq pedig 1,3%-kal került lejjebb.

Read More »

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply