Teljes politikai bénultság Libanonban

Michel Aun libanoni államfő csütörtökön ismételten „párbeszédet” sürgetett az utcai tiltakozókkal anélkül, hogy bármiféle konkrét javaslatot tett volna ennek mikéntjére. A korábbi miniszterelnök-jelölt Hariri ismételt visszatérésében bízik, pedig ő októberben már másodszor mondott le.

A függetlenség 76-ik évfordulójának előestéjén Michel Aun televíziós beszédében jelentette ki, hogy a „párbeszéd” jelentheti az egyetlen helyes utat a válság rendezése felé – hogy ez miként lehetséges, arra viszont nem vetett fel kézzelfogható ötletet. Leszögezte, hogy mielőbb meg kellene alakulnia egy új kormánynak, amelynek azonnal hozzá kellene fognia a munkához.

A kormányalakítás elhúzódásának okát az államfő a „libanoni politikát uraló ellentmondásokban” látja. Ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy körültekintően kell ez ügyben eljárni, mert csökkenteni kell a kockázatokat. Szerinte olyan kormánynak kellene felállnia, amely a lehető legnagyobb mértékben figyelembe veszi az „utca” igényeit és törekvéseit, s amelyben a tiltakozók mozgalmának a képviselői is helyet kapnak.

A három nagy libanoni párt konszenzussal a múlt héten Mohammad Szafadi korábbi pénzügyminisztert jelölte miniszterelnöknek, de ő szombat este váratlanul visszalépett a jelöltségtől – ezt azzal indokolta, hogy „nehéz lenne minden párt által támogatott, összhangban kormányzó kabinetet alakítania”. Egyben kifejezte abbéli reményét, hogy Szaad Haríri leköszönő miniszterelnök kap újra kormányalakítási megbízást.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A libanoni parlament kedden ismét kísérletet tett arra, hogy a kormányellenes tüntetések október 17-i kezdete óta először ülést tartson, de ezt bizonytalan időre megint elhalasztották. Sok képviselő ismét nem tudott bejutni a parlament épületébe a tüntetők miatt – mint ahogyan egy héttel korábban sem -, következésképpen a törvényhozás határozatképtelen volt – közölték hivatalosan. A demonstrálókon kívül a biztonsági erők is nagy számban voltak jelen kedden a parlament környékén. A rohamrendőrség több helyen összecsapott a tüntetőkkel.

Kormányellenes tüntetők által felgyújtott útakadály ég a parlamenthez vezető úton Bejrútban 2019. november 19-én. A képviselőtestület kísérletet tett arra, hogy a kormányellenes tiltakozások kezdete óta először ülést tartson, de ezt bizonytalan időre megint elhalasztották, mert sok képviselő nem tudott bejutni a parlament épületébe a demonstrálók miatt. MTI/EPA/Vael Hamzeh

A korrupció és a megszorítások miatt már október közepe óta vannak demonstrációk Libanonban, a tömegmegmozdulásokat az váltotta ki, hogy a kormány adót akart kivetni a Whatsappon kereszül indított hívásokra. Szaad Haríri október 29-én nyújtotta be lemondását a teljes politikai osztály távozását, a parlament feloszlatását és előre hozott választások megtartását követelő tüntetők nyomására.

Michel Aun államfő ezt elfogadta, de arra kérte a kormányt, hogy az új kabinet megalakulásáig intézze a folyamatban lévő ügyeket. A demonstrálók szerint azonban a kormány lemondása és a parlament feloszlatása után a törvényhozás alkotmányellenesen ülésezne, ezért akadályozzák a képviselőket abban, hogy bejussanak az épületbe.

Forrás: MTI / AFP / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »