Szíriai konfliktus: az USA mossa kezeit, nem avatkozik be

Az amerikai katonák nem fogják megvédeni a kurdokat Északkelet-Szíriában a török támadásoktól – egy amerikai tisztségviselő elmondása szerint az Egyesült Államok erről tájékoztatta az általa támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd fegyveres koalíciót.

A Reuters hírügynökség hétfőn úgy értesült az amerikai forrástól, hogy az Egyesült Államok már ki is vonta katonáit két megfigyelőállomásról – Tel Abjadnál és Rasz al-Ajnnál – a török-szíriai határon.

A washingtoni Fehér Ház szóvivője vasárnap esti közleményében tudatta: nem támogatják és nem bonyolódnak bele a várható török hadműveletekbe Észak-Szíriában. „Mivel az Iszlám Állam kalifátusát már legyőzték, az Egyesült Államok hadereje a közvetlen térségben többé már nem lesz jelen” – fogalmazott az elnöki hivatal közleménye, amelyet azután adtak ki, hogy Donald Trump amerikai és Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon egyeztetett a szíriai konfliktusról.

Törökország régóta szorgalmazza, hogy – török ellenőrzés alatt – alakítsanak ki egy 32 kilométeres biztonsági zónát a határ mentén, ahonnan kiszoríthatják az SDF szövetség legfőbb erejét adó YPG kurd milíciát, amelyet Ankara terrorszervezetnek tekint. Az Egyesült Államok azonban támogatta az YPG erőit az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni küzdelemben, és a török-szíriai határ mentén olyan biztonsági mechanizmus kialakításán dolgozott, amely kielégítené Törökország biztonsági igényeit, de nem jelentene fenyegetést a kurd fegyveres erőkre.

Erdogan nem elégedett a szíriai biztonsági övezettel

Nemsokára megkezdi munkáját a török-amerikai műveleti központ Szíriában

Sanliurfa, 2019. szeptember 8.
Amerikai páncélozott harci járművek járőröznek a török-szíriai határon a törökországi Sanliurfa közelében 2019. szeptember 8-án. Az Egyesült Államok és Törökország augusztus 7-én állapodott meg arról, hogy közös járőrözést kezdenek Szíria északkeleti térségében, ahol biztonsági övezetet terveznek kialakítani.
MTI/EPA/Sedat Suna

Az SDF hétfőn azzal vádolta meg Washingtont, hogy cserbenhagyta egy olyan szövetségesét, amely élen járt az Iszlám Állam szíriai felszámolásában. A kurd fegyveres szövetség arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok kivonulásának a török-szíriai határról óriási negatív következménye lehet a dzsihadisták elleni harcra nézve. Musztafa Bali, az SDF egyik tisztségviselője közleményében úgy fogalmazott, hogy az amerikai csapatok távozásával a térség háborús területté fog válni.

Erdogan: az amerikai csapatok tényleg megkezdték a kivonulást

Az amerikai fegyveres erők elkezdtek kivonulni Északkelet-Szíriából, miután Washington előzőleg közölte, hogy az Egyesült Államok nem bonyolódik bele szíriai szövetségese, a helyi kurd fegyveres koalíció ellen indítandó török hadműveletbe – közölte Recep Tayyip Erdogan hétfőn az ankarai repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján, mielőtt Szerbiába indult hivatalos látogatásra.

A török államfő egyúttal megerősítette, hogy Ankara eltökélt az újabb katonai beavatkozást célzó döntésében, ugyanakkor hozzátette, hogy a török és az amerikai fél folytatja egyeztetéseit az ügyben. „Nem fogadhatjuk el, hogy terrorszervezetek fenyegetnek” – hangoztatta. Erdogan végül ismertette, hogy nagy valószínűséggel november első felében találkozik Washingtonban Donald Trumppal.

Szíria északkeleti területein több mint ezer amerikai katona állomásozik, akik szorosan együttműködnek a kurd harcosokkal. Washington az Iszlám Állam elleni harcában őket tartotta a legszorosabb szövetségeseinek, Ankara azonban potenciális veszélyforrásként tekint rájuk, mert szerinte kapcsolatban állnak a törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK).

A Fehér Ház közleménye szerint átadják a felelősséget Törökországnak azokért az elmúlt két évben foglyul ejtett dzsihadistákért, akiket jelenleg az SDF ellenőrzése alatt álló területen tartanak fogva. „Mostantól Törökország a felelős az elmúlt két évben foglyul ejtett valamennyi IÁ-harcosért” – szögezte le a közleményben Stephanie Grisham szóvivő.

A Pentagon minapi közlése szerint több mint 11 ezer terroristát tartanak fogva 30 fogdában azon a területen, amely az SDF fennhatósága alatt áll Északkelet-Szíriában, az Eufrátesz és az iraki határ között.

Panosz Mumcisz, az ENSZ szíriai humanitárius koordinátora újságíróknak arról beszélt, hogy a világszervezet a legrosszabbakra készül, mert a biztonsági övezetekkel kapcsolatos tapasztalatok nem éppen pozítívak. Az ENSZ ezért előkészületeket tesz arra, hogy a török hadműveletek megindítása után hogyan tudnak majd segélyeket eljuttatni a rászorulóknak Északkelet-Szíriában.

Forrás: MTI/Reuters/Kitekintő

Friss hírek