Újabb front nyílhat a szíriai háborúban

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton bejelentette, hogy országa katonai beavatkozást fog végrehajtani Szíria északkeleti részén “akár már ma vagy holnap”. Az SDF is készen áll a harcra.

“Ezt a műveletet szárazföldről és levegőből hajtjuk végre” – mondta szombaton Erdogan, utalva a szíriai Eufrátesz folyó keleti oldalára, amelyet főleg az Egyesült Államok által támogatott kurd milícia ellenőriz.

“Megtettük az előkészületeket, véglegesítettük műveleti terveinket a szükséges utasítások megadásával” – közölte a kormánypárt tagjaival Ankarában.

Erdogan szerint Törökországot “kényszerítették” arra, hogy katonai intézkedéseket hozzon saját biztonsága érdekében, és – tette hozzá – így a háború elől elmenekült szíriaiak is mihamarabb hazatérhetnek. Ankara szerint 3,6-3,7 millió szíriai menekült él Törökországban. A török államfő korábban azt mondta, hogy Ankara 2-3 millió szíriait tervez áttelepíteni egy 30 kilométer mély “biztonságos zónába”, amely az Eufrátesz keleti részétől az iraki határig terjedne. Törökország két hadműveletet követően már ellenőrzése alatt tart területeket az Eufrátesztől nyugatra. Az egy másik kérdés, hogy a Törökországig eljutott szíriaiak túlnyomó része ma már inkább nem is menne haza.

Barát vagy ellenség az USA? 

A NATO-szövetséges Törökország és az Egyesült Államok közös légi- és szárazföldi járőrtevékenységet folytat a Szíria és Törökország közötti határ északkeleti része mentén azóta, hogy augusztusban megállapodtak egy “biztonságos zóna” létrehozásáról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Nincs ugyanakkor teljes egyetértés a célokban, Ankara szerint ugyanis az Északkelet-Szíriát ellenőrző, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia nemzetbiztonsági fenyegetést jelent Törökország számára, míg ugyanezt a szervezetet az Egyesült Államok az utóbbi években – Törökország folyamatos neheztelése ellenére – fegyverekkel látta el arra hivatkozva, hogy a szíriai kurdok a leghatékonyabb partnerei az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban.

A török vezetés ezzel szemben azt állítja, hogy a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) gerincét alkotó YPG a Délkelet-Törökországban évtizedek óta fegyveres felkelést folytató, nemzetközileg is terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségese.

Vlagyimir Putyin orosz, Recep Tayyip Erdogan török és Haszan Róháni iráni elnök (b-j) a szíriai helyzetről rendezett háromoldalú ankarai csúcstalálkozón 2019. szeptember 16-án. MTI/EPA/Erdem Sahin

Erdogan többször is arra figyelmeztetett, hogy ha az úgynevezett biztonsági zónát nem hozzák létre szeptember végére, akkor Törökország kénytelen lesz a saját katonai terveit végrehajtani. Musztafa Bali, az SDF szóvivője szombati Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: az SDF nem fog habozni, hogy megakadályozzon bármilyen provokatív támadást Törökország részéről.

Forrás: MTI/dpa/Kitekintő

Friss hírek

Nyomás alatt a DE30 a gyenge IFO adatok miatt

Vegyes mozgásokkal indult a hét a német tőzsdén, az index próbálja megvédeni a múlt hét végén beállított idei mélypontot, ezt azonban nem segítik a friss IFO hangulatindex adatok, melyek a vártnál gyengébben alakultak, és a számok megerősítik annak lehetőségét, hogy Németországra erős recesszió vár.

Read More »