Az argentin marhahús lehet a megoldás a kínai sertéspestis-problémára

Kína sertésállományát tavaly nyár óta harmadára csökkentette az afrikai sertéspestis járvány, aminek következtében a sertéshús ára az egekbe szökött, és az ország jelentősen rászorul a külföldi beszállítókra. És itt jönnek a képbe az argentin szarvasmarha-tenyésztők és húsfeldolgozó üzemek, amelyek éppen ezt a kényszer szülte piaci rést akarják kihasználni.

Az, hogy a Kínába irányuló argentin marhahús-export idén ugrásszerűen nőtt, rámutat arra, hogy az ázsiai óriás hogyan akarja változatossá tenni fehérje-ellátását, felrázva ezáltal a globális húskereskedelmet, miután az afrikai sertéspestis járvány megtizedelte hazai sertésállományát.

Ami az egyiknek katasztrófa, a másiknak előny, Argentína számára ugyanis váratlan szerencse a kínai húshiány. Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága most is azért küzd, hogy kilábaljon a mély recesszióból, közben egy adósságválsággal is szembe kell néznie, ráadásul októberben választásokat tartanak az országban, amely nagy valószínűséggel kormányváltást hoz magával.

Az argentin statisztikai hivatal (INDEC) adatai szerint Argentína, amely hagyományosan olcsóbb húsárut exportál Kínába, az év első hét hónapjában megduplázta – azaz 870 millió dollárra tornázta fel – az ázsiai országba irányuló kivitelt. A kínai vámügyi adatok azt mutatják, hogy ez körülbelül 185 604 tonna argentin marhahúst jelentett, ezáltal Argentína Kína elsőszámú marhahús-beszállítójává avanzsált – a kínai importpiac legnagyobb részét, 21,7 százalékát adja, megelőzve ezzel Brazíliát (21,03 százalék).

Santiago del Solar, az argentin mezőgazdasági miniszter egyik fő munkatársa azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy számos vágóhíd vár kínai engedélyre, valamint hogy Kína szorosan együttműködik az argentin élelmiszerbiztonsági testülettel, a Senasával, hogy minden minél gördülékenyebben mehessen.

“Az elkövetkező hónapokban bejelentés várható számos új vágóhíd megnyitásáról, amelyekben kizárólag Kína számára folyik majd a munka” – magyarázta, hozzátéve, hogy a Senasa már több ellenőrzést végrehajtott a kínai fél kérésére.

Az argentin állattenyésztők bár örülnek, még nagyobb babérokra vágynak. Éppen ezért a héten egy argentin kereskedelmi delegáció Kínában tárgyalt a potenciális húsvásárlókkal – állította egy iparági tisztviselő a Reutersnek, akinek elmondása szerint egy kínai csapat nemrégiben Argentínába utazott, hogy meglátogassa a helyi húsfeldolgozókat. “Optimisták vagyunk az eredményekkel kapcsolatban. Úgy tűnik, nem találtak rendellenességeket” – monta.

Ezek az információk azután láttak napvilágot, hogy Kína a hónap elején 25 új brazil húscsomagoló üzemnek adott exportengedélyeket. Brazília felé szintén emelkedett a kínai kereslet.

Miguel Schiariti, az argentin húsipari kamara (CICCRA) elnöke szintén megerősítette, hogy egy kínai delegáció – a Senasával karöltve – nemrégiben videokonferencia-ellenőrzést végzett egy argentin üzemben, mégpedig azzal a céllal, hogy jóváhagyja a létesítmény exporttevékenységét.

“11 húsfeldolgozó üzem vár engedélyre, ez azonban hosszú folyamat, mert a kínaiak minden telepet egyesével ellenőriznek. Az üzemek mindegyike teljesíti a jóváhagyáshoz szükséges kritériumokat, de a kínaiak mindig is nagyon óvatosak voltak, ezért nem tartom valószínűnek, hogy november előtt rábólintanak az exportengedélyekre” – fejtette ki.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »