Több százezren tüntetnek Ausztráliában a klímavédelemért

Legalább 300 ezren vonultak utcára Ausztráliában az éghajlatváltozás feltartóztatását követelve, kétszer annyian, mint az előző megmozduláson – mondták el a szervezők pénteken.

A Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) mozgalom aktivistái hozzátették: a résztvevők száma ennél nagyobb is lehet, mert nem kapták meg az adatokat az összes helyszínről. Jelentős létszámú tüntetésekre került sor például Sydneyben, Brisbane-ben és Melbourne-ben. Az Ausztrália középső részén található Alice Springsben százak feküdtek le a földre, és tettették halottnak magukat.

A csendes-óceáni szigetvilágot – a tengerszint emelkedése miatt – különösen érzékenyen érinti a globális felmelegedés. A Salamon-szigeteken is tüntettek: fűszoknyát viselő, fapajzzsal felszerelkezett gyerekek jelentek meg a tengerparton, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a globális mozgalommal. Thaiföldön több mint 200 fiatal rohanta meg a környezetvédelmi minisztériumot, és feküdt le a földre, halottnak tettetve magát. Az üvegházhatást okozó gázok legnagyobb kibocsátójának számító Kínában nem engedélyezték a tiltakozást.

Launceston, 2019. szeptember 20.
„A tagadás egyenlõ a halállal” jelentésű transzparens az éghajlatváltozás ellen Global Strike 4 Climate jelszóval meghirdetett országos környezetvédelmi demonstráción a tasmániai Launcestonban 2019. szeptember 20-án. A mintegy száztíz településen tartandó tiltakozóakció szervezői intézkedéseket követelnek az ausztrál kormánytól a klímaváltozás megakadályozásáért és a környezetszennyezés megállításáért.
MTI/EPA/Barbara Walton

A Fridays for Future kezdeményezésein százezrek vesznek részt világszerte. A pénteken kezdődő nemzetközi figyelemfelhívó hét keretében csaknem 160 ország több mint 2600 városában szerveznek megmozdulásokat. Ezek célja, hogy azonnali intézkedésekre sarkallják az ENSZ szeptember 23-án kezdődő klímacsúcs-értekezletén részt vevő politikai vezetőket a klímakatasztrófa elkerülése érdekében.

Szakértők rámutattak, hogy a globális felmelegedés – amelyet az üvegházhatást okozó gázok váltanak ki – már eddig is aszályokhoz, hőhullámokhoz, olvadó gleccserekhez és jégsapkákhoz, valamint a tengerszint emelkedéséhez és áradásokhoz vezetett. Tavaly rekordmennyiségű szén-dioxid került a légkörbe, annak ellenére, hogy az ENSZ támogatta Kormányközi Panel a Klímaváltozásról (IPCC) figyelmeztetett: jelentősen csökkenteni kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a következő 12 évben, ha stabilizálni akarjuk az éghajlatot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »