Lagarde: veszélyben van a globális gazdaság

Az Európai Központi Bank (EKB) soron következő elnöke szerint a globális gazdaság „törékeny” és „veszélyben van”.

Christine Lagarde az AFP francia hírügynökségének adott nyilatkozatot, amely szerint az euróövezet központi bankjának leendő irányítója azt mondta: mivel a globális gazdaság növekedése túlságosan nagy mértékben függ a világ jegybankjainak lépéseitől, ezért döntéseiknek kiszámíthatónak kell lenniük.

A globális gazdaságra nézve kockázatokat jelentő tényezőkkel kapcsolatban – mint például a Brexit és az amerikai-kínai kereskedelmi viszály – Lagarde azt mondta, hogy „ezeket ember hozta létre és megjavítani is ember tudja”.

Az EKB leendő elnöke egyben felszólította a világ kormányait arra, hogy vállaljanak nagyobb szerepet a gazdasági gondok kezelésében ahelyett, hogy a megoldást a jegybankoktól várják el. Lagarde szerint „nem vezet semmi jóhoz”, a politikusok beavatkozása a jegybankok működésébe. Rámutatott arra, hogy „a jegybankoknak azzal kell foglalkozniuk, ami a feladatuk, tényekre és adatokra kell támaszkodniuk, hogy kiszámíthatóak legyenek, a stabilitásra kell koncentrálniuk”.

Brüsszel, 2019. szeptember 4.
Christine Lagarde, az Európai Központi Bank kijelölt elnöke az Európai Parlament gazdasági és monetáris politikai bizottsága előtti meghallgatásán Brüsszelben 2019. szeptember 4-én.
MTI/EPA/Olivier Hoslet

Christine Lagarde kinevezését az Európai Központi Bank (EKB) élére kedden szavazta meg az Európai Parlament (EP). A voksolás inkább formalitásnak számít, az ügyben csupán konzultációs jogkörrel bíró képviselőtestület ugyanis nem blokkolhatta volna a kinevezést, amelyről a tagországok állam-, illetve kormányfőinek októberi csúcstalálkozóján lesz majd hivatalos döntés.

A jogász végzettségű volt francia pénzügyminiszter az utóbbi nyolc évben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói tisztségét töltötte be.

Mario Draghi jelenlegi EKB-elnök megbízatása október 31-én jár le. Megválasztása esetén Christine Lagarde lesz a frankfurti székhelyű intézmény első női elnöke.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »