Az acélimport korlátozása indíthatja a kereskedelmi háborút az EU és az USA között

Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva korlátozná az Európából érkező acélimportot – válaszul uniós tisztviselők máris összeállítottak egy listát azon amerikai termékekből, melyek kereskedelmének szabályozása megfelelő ellenlépés lenne.

Az EU vészhelyzet esetére felállított terve –  arra az esetre, ha az USA új kvótákat vagy tarifákat vezetne be az acélpiacon – elemzők szerint egy új kereskedelmi háború előjele lehet.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean Claude Juncker a G20 csúcstalálkozón tartott beszédében elutasította, hogy bármilyen európai megtorlás részleteiről beszéljen, de azt közölte, hogy Európa válaszolni fog bármilyen amerikai acélipari szankcióra, mégpedig gyorsan.

„Egyre harciasabb a hangulatunk” – mondta Juncker, és hozzátette, hogy Brüsszel reakciójára Washingtonnak nem kellene hónapokat várnia, napokon belül érkezne a válasz.

Trump hetek óta ígérgeti, hogy csökkenteni fogja az acélimportot, amihez segítségül hívna egy 1962-es törvényt. A törvény nemzetbiztonsági okokra hivatkozva ad lehetőséget a piacot szabályozó intézkedések végrehajtására.

Mivel az USA igen kevés acélt exportál Európába, az európai tisztviselők inkább mezőgazdasági és más, politikailag érzékeny területeken adnának választ. Ilyen például a bourbon és a whiskey, ami Kentucky állam egyik legfontosabb exportterméke, de a narancslé és néhány tejtermék is felkerült a listára.

Az amerikai álláspont szerint Trump tervének célja, hogy nagyobb nyomást helyezzen Kínára, és kényszerítse Pekinget arra, hogy véget vessen annak, hogy olcsó acéllal árasztja el a világpiacot.

Azonban az USA-ba irányuló kínai acélexport az utóbbi években drasztikusan csökkent, mivel az Egyesült Államok fokozta a dömpingellenes intézkedéseket. Ennek eredményeként valószínűleg éppen az USA szövetségeseinek – Kanadának, Németországnak, Japánnak és Dél-Koreának – kellene viselnie az újabb lépés negatív következményeit.

Fenti országok képviselői most azt próbálják elérni, hogy rájuk ne vonatkozzanak a szigorító lépések, azonban figyelembe véve, hogy Trump mennyire ragaszkodik az amerikai kereskedelmi deficit csökkentéséhez – Németországot például folyamatosan ostorozza a kereskedelmi egyenleg miatt – ezt nem lesz könnyű elérni.

  • Kapcsolódó cikkeink

Az EU és az USA várhatóan a Kereskedelmi Világszervezet ülésén egyeztethetik majd álláspontjaikat. A WTO szabályai lehetővé teszik a tagok számára, hogy háború idején kereskedelmi korlátokat állítsanak fel, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Ilyen lépés azonban ritkán fordul elő békeidőben.

A transzatlanti feszültség ráadásul éppen ellentétben áll az EU csütörtöki bejelentésével, miszerint egyetértettek a Japánnal folytatott széleskörű kereskedelmi megállapodás megkötésében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az EU tisztviselők továbbra is úgy gondolják, hogy az Egyesült Államokkal korábban folytatott, de Trump hatalomra kerülésével megrekedt szabadkereskedelmi tárgyalások újraindítása valószínűtlen. Hasonló véleményen vannak az amerikai tisztviselők is, szerintük az idei választások miatt – Németországban és más európai országokban – bármilyen kereskedelmi tárgyalás politikai szempontból kivitelezhetetlen.

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »