Brexit: Nigel Farage további tagállamok kilépésére számít

A brit referendum végeredményéről tartott szenvedélyes keddi parlamenti vitán egyedül Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője sürgette a brit kilépés azonnali kezdeményezését, miközben a felszólalók többsége hazugságkampánnyal vádolta, össztűz alá vette és megpfujolta Nigel Farage-t, a Brexit-párti UKIP-vezért, aki egy ésszerű, vámmentes kereskedelmen alapuló alkut javasolt a jövőre nézve az Európai Uniónak.

A Brexitről kedden az Európai Parlamentben rendezett plenáris vitán tulajdonképpen csak egy kérdésben alakult ki egyetértés a különböző politikai pártok és intézményi vezetők között. Jelesül arról, hogy a bizonytalanság miatt nem szabad túl hosszú ideig várni a brit kilépési procedúra hivatalos kezdeményezésével. Maga a centrumba tartozó politikai csoportok első számú céltáblájának számító Nigel Farage, a UKIP vezére is egyetértett ezzel a megközelítéssel. „Nem hiszem, hogy túl sokáig kell várnunk a hivatalos bejelentéssel” – közölte a brit kilépés mellett kampányoló brit politikus, aki arra figyelmeztette hallgatóságát, hogy Nagy-Britannia nem az utolsó tagállam lesz, amely elhagyja az Európai Uniót, és „a brit referendum reményt kínál Európa-szerte a demokraták számára”.

Talán csak Guy Verhofstadt, az európai liberálisok frakcióvezetője volt a kivétel, aki szerint „minél előbb véget kell vetni a bizonytalanságnak”, és csak egy azonnali lépés képes véget vetni annak a mérgező légkörnek, ami rossz az üzleti vállalkozásoknak és rossz a keményen dolgozó kisembereknek is”. A liberálisok vezérszónoka arra is felhívta a figyelmet, hogy az EU-szerződés 50-ik cikkének aktiválása nem büntetés, hanem éppen hogy azoknak a véleményének a tiszteletben tartása és végrehajtása, akik a kilépésre szavaztak. „Mi a 27-ek pedig nem várhatunk tovább, előre kell menetelnünk az új horizontok felé” – jelentette ki a korábbi belga miniszterelnök, aki szerint Európának most „egészséges emlékezőképességre van szüksége”, hogy folytassa az alapítók által kijelölt utat.

Syed Kamall, a brit konzervatívokat is magába foglaló Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakcióvezetője, aki maga is a kilépésre szavazott a június 23-i referendumon, hangsúlyozta, hogy a sebességnél sokkal fontosabb, hogy milyen együttműködésben állapodik meg Nagy-Britannia az EU-val. Egyetértett a Tanács nevében felszólaló holland Jeanine Hennis-Plasschaerttal abban, hogy Európának most hideg fejekre van szüksége. A holland miniszter szerint a brit szavazás kimenetele ébresztőként kell hogy hasson mindenki számára. „Hatékonyabb és meggyőzőbb EU-ra van szükség” – tette hozzá, az Unión belüli egység megőrzését nevezve most a fő feladatnak.

Az Európai Bizottság elnöke – aki többször is indignáltan reagált a személyét az elmúlt napokban ért kritikákra (az EP-határozathoz benyújtott egyik módosító indítvány a lemondását is sürgette) – számos alkalommal elismételte, hogy az Egyesült Királyságtól a helyzet gyors tisztázását várja, mert „nem engedhetünk meg magunknak egy bizonytalansággal teli hosszú időszakot”. Jean-Claude Juncker a képviselők megelégedésére azt is közölte, hogy kifejezetten megtiltotta a biztosi testület tagjainak azt, hogy a brit kilépési nyilatkozat megszületése előtt háttéregyeztetéseket folytassanak a brit kormány képviselőivel. „Amíg nincs notifikáció, nincs tárgyalás. Nem lesznek titkos tárgyalások” – hangsúlyozta. Azt ugyanakkor a luxemburgi politikus is elismerte, hogy a brit intézményi rendszer sajátosságai miatt nem várható el azonnal a kilépési szándék hivatalos bejelentése.

Juncker egyébként többször is kitért a személyéről az elmúlt napokban megjelent állításokra. „Nem vagyok bürokrata és technokrata. Nem vagyok fáradt és beteg, ahogy azt német lapok írják. Az utolsó leheletemig harcolni fogok az egységes Európáért” – közölte.

A talán legnagyobb hatású beszédet Manfred Webertől, az Európai Néppárt német frakcióvezetőjétől hallotta a Ház. A bajor keresztényszocialista politikus szerint egy egész generációt sokkolt a Brexittel végződött referendum, ami „egy egész generáció reményeit törte derékba”. Emlékeztetett rá, hogy a választójogukkal élő brit fiatalok 73 százaléka a bennmaradásra szavazott. Weber szerint Nagy-Britanniában most azok húznak fel új falat, akik annak idején élvezték az egyesült Európa minden előnyeit. „Ez a populisták győzelme volt. Európa keresztúthoz érkezett. A demagógok a bal- és a jobb oldalon szét akarják zúzni Európát” – mondta, hozzátéve, hogy most csak egyetlen dolog számít: a parlamenti többségnek ki kell állnia Európa mellett, jobban, mint bármikor. Az EPP frakcióvezetője másokkal, így Guy Verhofstadttal egyetemben „a legsötétebb hazugságokkal” vádolta meg Nigel Farage-t, a kilépéspárti UKIP vezérét, akit arra szólított fel, hogy kérjen bocsánatot a kampány során mondott hazugságaiért.

Weber ezt követően a Brüsszellel szembeni leegyszerűsítő sárdobálás és mószerolás beszüntetésére szólított fel. „Az EU-nak változásra van szüksége, javítani kell rajta, de nem szétrombolni” – mondta, hozzátéve, hogy Putyin orosz elnök nagyon elégedett a jelenlegi helyzettel. A bajor keresztényszocialista is óva intett egy túl hosszúra nyúló vákuumhelyzettől, és arra is figyelmeztette az Egyesült Királyságot, hogy mostantól 440 millió európai érdekeit képviselik és a mazsolázás időszakának egyszer és mindenkorra vége.

Gianni Pittella, a szocialisták és demokraták frakcióvezetője a globalizáció miatt növekvő társadalmi egyenlőtlenségek tarthatatlanságára hívta fel a figyelmet, ami miatt az európaiak egyre jobban hátat fordítanak az EU-nak. Egyúttal azt szorgalmazta, hogy a következő EP-választásokon közvetlenül válasszák meg az Európai Bizottság elnökét.

Nigel Farage, akinek beszédét többször is félbeszakította a morgolódó és pfujoló parlamenti többség, arra emlékeztetett, hogy évekkel ezelőtt, amikor először betette a lábát az EP-be és azt mondta, hogy ki akarja vezetni az Egyesült Királyságot az EU-ból, egyszerűen kiröhögték. „Most már nem nevetnek” – jegyezte meg elégedetten, mielőtt kirohanást intézett volna a szerinte antidemokratikus döntések sokaságát meghozó EU ellen, amit az emberek által ignorált politikai projektnek nevezett.

A UKIP vezére a múlt helyett már a jövőre helyezte a hangsúlyt, mintegy megfenyegetve az EU-t, hogy amennyiben a leendő tárgyalásokon elutasít egy „ésszerű kereskedelmi alkut”, akkor azzal nagyobb károkat okoz magának, mint az Egyesült Királyságnak. Egy ésszerű vám- és tarifamentes megállapodás nélkül a német autóiparban dolgozók ezrei veszíthetik el az állásukat – mutatott rá Nigel Farage.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »