A Brexit bejelentéséig nem tárgyalnak a britekkel

  • A kilépésről szóló brit bejelentés nélkül nem kezd tárgyalásokat az Európai Unió Nagy-Britanniával a kapcsolatok jövőbeni alakulásáról.
  • Ezt jelentette ki az Európai Tanács kedd esti ülése előtt Donald Tusk, aki szeptemberben Pozsonyban újabb informális megbeszélést kíván összehívni az EU27-ek részvételével.
  • „Türelmesnek kell lennünk. Az EU akár már ma kész lenne megkezdeni a válási procedúrát, természetesen mindenféle lelkesedés nélkül” – közölte.

Az Európai Tanács elnöke a kedd délután kezdődő EU-csúcs előtt megerősítette, hogy a 27-ek mindaddig nem kezdenek tárgyalásokat az Egyesült Királysággal a jövőbeni kapcsolatok szabályozásáról, amíg London hivatalosan nem indítja el a válási procedúrát. Donald Tusk hozzátette, hogy az EU-szerződés értelmében kizárólag Nagy-Britannia kezdeményezheti a kilépési folyamat elindítását.

„Türelmesnek kell lennünk. Az EU akár már ma kész lenne megkezdeni a válási procedúrát, természetesen mindenféle lelkesedés nélkül” – közölte. Tusk elmondta, hogy a brit referendum eredményéről értesülve az első gondolata az volt, hogy valaki elhagyja a közös otthont, de ezzel párhuzamosan még jobban tudatosult benne, milyen fontos és értékes számára ez a közös otthon.

Rövid sajtónyilatkozatában arra is kitért, hogy az EU27-ek – már a brit miniszterelnök nélkül – szerda reggel informális találkozón egy „elmélyült reflexiós folyamatot” indítanak majd útnak, aminek az EU jövője áll majd a középpontjában. Az Európai Tanács elnöke azt fogja javasolni a 27-ek vezetőinek, hogy szeptemberben, Pozsonyban (július 1-től Szlovákia veszi át az elnökséget) tartsák következő informális megbeszélésüket a témáról.

A kedd délután kezdődő csúcstalálkozón a Brexit mellett (David Cameron a vacsorán ad majd képet a jelenlegi helyzetről, de egyelőre nem kéri a szerződés kilépésről szóló 50-ik cikkének aktiválását. Erre legkorábban ősszel kerülhet sor.) a migrációs válság kezelése, az európai szemeszter, a NATO-EU védelmi együttműködés, az EU új globális stratégia tervezetének bemutatása lesz napirenden, és a Merkel-Hollande páros áttekintést ad a minszki békemegállapodás végrehajtásának állásáról.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek