Háborús bűnt követett el Amerika?

  • Az Amerikai Egyesült Államok kárpótlást fizet az afganisztáni kórház bombázása során meghalt civil áldozatok családjainak.
  • Az afgán kormány szerint tálib erők tartózkodtak az épületben
  • Az ameikaiak szerint tűz allatt lévő afgánok kérésének tettek eleget
  • Míg az amerikaiak fizetnek, addig a kórház vezetője nemzetközi kivizsgálást sürget
  • A tálibok három napig tudták tartani Kunduzt

USA nyilatkozat

Peter Cook, a Pentagon Press vezetőjének nyilatkozata szerint nagyon fontos hangsúlyozni, hogy milyen súlyos következményei vannak az Orvosok Határok Nélkül (MSF) által üzemeltetett kórház elleni támadásnak Kunduz városában, Afganisztánban. Az Egyesült Államok afganisztáni erői kárpótlást fognak fizetni, valamint anyagilag is támogatják majd a kórház újjáépítését. A segítségnyújtást a civil áldozatok családjainak ajánlották fel. 

Ki mit mond, mi történt?

A nyilatkozat előzménye, hogy az USA afganisztáni erői légi csapást intéztek az MSF-kórház ellen Kunduzban, Észak- Afganisztánban. Az akcióban a kórház személyzetének 12 tagja, valamint 10 beteg vesztette életét – írta az Al Jazeera. A bombázásban a kórház jelentős része is elpusztult, így azt újjá kell építeni.

Az MSF szerint mind a két harcoló fél számára világos volt a kórház elhelyezkedése, valamint a tény, hogy a légicsapás annak ellenére is egy órán át tartott, hogy többször kapcsolatba léptek mind amerikai mind afgán katonai vezetőkkel a támadás alatt, arra enged következtetni, hogy háborús bűncselekmény történt, a tragédia nem egy véletlen következménye. 

Ezzel szemben az afgán védelmi minisztérium azt nyilatkozta, hogy a kórházban fegyveres terroristák tartózkodtak, akik az épületet afgán civilek és a kormányerők elleni támadására használták. Ám ezt az állítást az MSF elutasítja, mivel szerintük egyetlen kórházi dolgozó sem jelentett az épületen belüli harcot.

Az Egyesült Államok álláspontja eltér mind az MSF-étől, mind az afgán kormányétól. Az eredeti álláspont szerint az amerikai erők egy őket ért támadásra reagáltak, azaz mindössze visszalőttek. Ezt a nyilatkozatot azonban később módosították, miszerint a légicsapás afgán erők kérése volt, akikre tálibok tüzeltek.

Kivizsgálás

Válaszként az MSF vezetője, Joanne Lin egy független nemzetközi kivizsgálást kérvényez, mivel véleménye szerint nem bízhat a belső katonai nyomozásban, sem az USA, sem a NATO, sem pedig az afgán kormány részéről. – írta BBC.

A szervezet elnöke a Nemzetközi Humanitárius Tényfeltáró Bizottsághoz fordul (IHFFC), hogy az kivizsgálja az esetet, ugyanis Lin szerint olyan háborús bűncselekmény történt, mely sérti a nemzetközi humanitárius jogot.

Az afgán elnök, Ashraf Ghani is felállított egy öttagú vizsgáló bizottságot, mely szintén tényfeltárás céljából végzi munkáját.

Tálibok Kunduzban

Ghani afgán elnök célja a feltáró bizottsággal nem csupán a légi támadás felderítése, hanem a bizottság arra is megbízást kapott, hogy derítse fel miként kerülhetett Kunduz városa tálib kézre. A bombázást megelőzően ugyanis szeptember utolsó napjaiban elfoglalták Kunduz városát, amit három napig képesek voltak tartani, de aztán a kormány erői visszafoglalták, amerikai segítséggel. A város bevétele a tálibok jelentős sikerét jelentette az afgán kormánnyal szemben. 

Makaró Bettina

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »