Vörös maradt Bécs, de a szélsőjobb nagyon feljött

  • Michael Häupl örülhet, Heinz-Christian Strache nem tudta megtörni az SPÖ közel 100 éves regnálását a császári városban.
  • Nem jöttek be az előzetes felmérések, melyek fej-fej mellé várták az SPÖ-t és az FPÖ-t.
  • A konzervatívok csúnyán leszerepeltek, a városi tanácsba viszont bekerült a liberális NEOS.
  • Marad a vörös-zöld koalíció Bécsben.

A SORA intézet számításai alapján az SPÖ 39,5, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pedig 30,9 százalékot érhet el. Ezek szerint az SPÖ 4,9 százalékpontot rontana, míg az FPÖ 5,1 százalékpontot javítana a 2010-es eredményeihez képest, a Szabadságpárt egyúttal soha nem látott támogatottságot szerezne Bécsben.

Csúnyán leszerepeltek a konzervatívok a vasárnapi választáson, bár az ÖVP sosem számított igazán erősnek Bécsben. Előzetes felmérés szerint az ÖVP 9,2 százalékot szerzett, majd 5 százalékot rontva ezzel az öt évvel ezelőtti választásokhoz képest. A Zöldek 11,6 százalékot kaptak, egy százalékkal kevesebbet, mint 2010-ben. A bécsi Városházába új párt költözhet be, nevezetesen a liberális NEOS, akik a szavazatok 6,2 százalékát tudhatják magukénak.

Bécs 23 kerületének vezetőiről is döntöttek a szavazók. Az előrejelzések szerint a szocdemek taroltak, 2 kerületben azonban a Szabadságpártos jelöl áll elől.

A ISA/SORA valamint a Public Opinion Strategies közvéleménykutató által végzett és vasárnap az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérés szerint sok szavazónál a menekültügyi téma befolyásolta leginkább a leadott voksokat. A megkérdezettek 65, míg az FPÖ-szavazók 81 százalékát igencsak befolyásolta a menekültügy.

Kitekintő összeállítás / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »