Washington figyelmeztet: még várhatnak az iráni befektetések

A nukleáris megállapodás hírére számos nyugati vállalat rontana be Iránba, kihasználva az üzleti lehetőséget. Amerika azonban emlékeztet mindenkit, a szankciók minaddig érvényben maradnak, amíg Irán eleget nem tesz kötelezettségeinek.

Az Egyesült Államok vezetése több nyugati államot, amerikai vállalatokat és bankárokat is emlékeztetett, az Irán elleni szankciók egyelőre még életben vannak, így figyelmeztetve a nyugati vállalatokat, amelyek a nukleáris megállapodás hírére komoly befektetéseket terveznek az iráni olajszektorba, illetve egyéb ágazatokba. 

A Külügyminisztérium a napokban az amerikai diplomatákat is értesítette szerte a világban annak érdekében, hogy megerősítsék, a szankciók továbbra is hatályosak, közölték kormányzati és diplomáciai források a Reuters-szel pénteken. 

Az amerikai közlemény hangsúlyozza, az Iráni Iszlám Köztársaság elleni szankciók mindaddig fennállnak, amíg a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) megerősíti, hogy Irán eleget tett a megállapodásban foglaltaknak. A szankciók enyhítése, illetve eltörlése csak ezt követően kezdődhet meg. Szakértők szerint bizonyos nemzetközi tranzakciók akár már 2016 elején is lehetővé válhatnak.

Azok a vállalatok, amelyek kikerülik a szankciókat, komoly bírsággal kénytelenek szembenézni. 2014-ben az Egyesült Államok rekordösszegű (9 milliárd dollár) büntetést szabott ki a francia BNP Paribas bankra, amiért megszegte a Kubával, Iránnal és Szudánnal szemben érvényben lévő szankciókat. 

Irán és a P5+1 július 14-én hozták tető alá a végső megállapodást, amelynek értelmében enyhítik, illetve eltörlik a perzsa állam elleni szankciókat, amennyiben Irán vállalja a megállapodásban rögzített kötelezettségeket, amelyeket a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felügyel.

A megegyezéssel Irán több mint harminc év után ismét bekapcsolódhat a világgazdaságba, fellendítheti gazdaságát, modernizálhatja olaj- és gázszektorát. Nem véletlen, hogy július óta számos, magas rangú kormányzati tisztségviselők által vezetett üzleti delegáció érkezett Teheránba, többek között Japánból, Németországból, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Olaszországból és Indiából is, hogy a jövőbeni üzleti lehetőségekről tárgyaljanak. 

A világ leghatalmasabb olajvállalatai, mint a Royal Dutch Shell, a Total, az ENI, illetve iráni tisztségviselők között számos tárgyalásra került sor az iráni olaj- és gázszektor fejlesztéséről. 

„Az amerikai kormányzat szoros kapcsolatban van mind a magánszektor, mind a kormányzatok képviselőivel a szankciókat illetően”, mondta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő a Reuters-nek. 

Egy másik, londoni diplomáciai forrás szerint nem véletlen, hogy elhalasztanak egy, az előzetes tervek szerint december 14-én, Londonban megrendezendő neves „olajkonferenciát”, amelyen kulcsszerep jutott volna Iránnak. A diplomata szerint ennek hátterében az áll, hogy amerikai tisztségviselők közölték a britekkel, hogy a rendezvényre egy olyan időpontban kerülne sor, amikor a szankciók még mindig érvényben lesznek. 

Káply Mátyás

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »