Pásztor: Empátiával kell viszonyulni a menekültek, de a helyi lakosság iránt is

Ha a migránsválságról van szó, empátiát kell tanúsítanunk a menekültek iránt, de a helyi lakosság iránt is, jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, aláhúzva, „nem Magyarország és nem is a magyar kormány szóvivője”.

Pásztor a Danasnak nyilatkozva arra a kérdése, miért értelmezik sokan a nyilvánosság előtt mondott szavait xenofóbiát hirdető megnyilatkozásoknak, azt válaszolta, ő szabad ember, s nem az ő problémája az, hogyan értelmezik a kijelentéseit.

“Azért mert szabad ember vagyok. Az, hogy ezt valaki hogyan tolmácsolja és hogyan éli meg, nem az én problémám. Empátiával kell viseltetnünk a menekültek iránt, de a helyi lakosság irányában is. Vagyis, segítenünk kell azoknak az embereknek, akik a veszélyeztetett területekről menekültek, amennyire csak tudunk, de számot kell vezetnünk a saját lakosságunkról is”, emelte ki Pásztor.

Azokat a megjegyzéseket kommentálva, melyek szerint az ilyen és ehhez hasonló kijelentéseivel a szélsőjobboldali és a szerbiai nacionalista pártokhoz közelített, noha korábban inkább a polgári és a liberális opció elveit követte, Pásztor azt mondta, szó sincs arról, hogy megváltozott volna az álláspontja, hiszen “mindig erről beszélt”.

“Most sem vagyok a szerb jobboldallal és a nacionalistákkal, illetve Nenad Popovićtyal, a Szerb Néppárt vezetőjével azonos politikai vonalon. Nyilvánvaló, hogy az EU képtelen megbirkózni ezzel a problémával. Ez ugyanakkor azt is jelenti természetesen, hogy nekünk kell segítenünk, amennyire csak tőlünk telik”, mondta Pásztor a Danasnak.

Arra a kérdésre, hogyan vélekedik azokról az állításokról, melyek szerint a magyar kormány szószólója, illetve miért mondta azt, hogy a “becsületes polgárok” számára a magyar határon emelt kerítés nem okoz gondot, Pásztor ismételten cáfolt.

“Én nem vagyok sem Magyarország, sem a magyar kormány szószólója. Nem mondtam azt, hogy a becsületes polgárokat nem fogja zavarni a kerítés, hanem azt, hogy ez a fizikai akadály – a kerítés – nem lesz kihatással a törvénytisztelő emberekre”, szögezte le Pásztor.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »