A Grexit megelőzése most már a tét

A Grexit borzasztó kollektív kudarc lenne, a megállapodás mellett szóló érvek sokkal erősebbek – jelentette ki a keddi Eurócsoport ülése előtt Pierre Moscovici, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa. Az ülésre érkező pénzügyminiszterek szinte egy emberként közölték: az új görög kollégájuk által bemutatandó javaslattól függ, hogy sikerül-e kiutat találni a zsákutcából.

A görög kilépés „borzasztó kollektív kudarc lenne, de elsősorban a görög kormányon múlik az, hogy sikerül-e elkerülni egy ilyen forgatókönyvet – ezt Pierre Moscovici, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa jelentette ki az Eurócsoport kedd délutáni ülésére érkezve, amely kulcsfontosságú lehet Görögország és az egész eurózóna jövője szempontjából.

Közben az olasz ANSA hírügynökségre hivatkozó sajtójelentések kiszivárogtatták, hogy a görög kormány 7 milliárd euró hitelt kíván kérni partnereitől a következő 48 órában.

Moscovici és az egymás után érkező tagállami pénzügyminiszterek is arra helyezték a hangsúlyt, hogy konkrét, átfogó és hiteles reformprogramot várnak az új görög pénzügyminisztertől, Euklidesz Cakalasztól.

„Eléggé szkeptikus vagyok egy mai megállapodást illetően” – közölte Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter, aki szerint mostanra odáig jutott a helyzet, hogy csak legfelső politikai szinten lehet megoldást találni a görög problémára.

„Mi tiszteletben tartjuk a görög referendum eredményét, de ettől a gazdasági realitások még nem változtak. Görögország elmaradásban van és a bizalom is megrendült” – tette hozzá Kazimír.

„A görög nem szavazat után most először a görög pénzügyminisztertől akarjuk hallani, hogy miképpen képzeli el a megállapodást. Figyelmesen meg fogjuk hallgatni, aztán lépésről-lépésre fogunk cselekedni” – mondta Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport elnöke, aki szerint bármiféle csomagnak hitelesnek kell lennie, ezt az eurózóna hitelessége is megköveteli.

Jan van Overtveld, belga pénzügyminiszter arra emlékeztetett, hogy az idő vészesen fogy, a görög gazdaság és a görög bankok pénzügyi helyzete is „szabadesésben” van. „Minden a görög javaslattól függ, nem maradt sok időnk” – szögezte le.

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter a maga részéről arra emlékeztetett, hogy az euróövezet program nélkül nem áll módjában segíteni Görögországnak. „Izgatottan várjuk a görög javaslatot” – tette hozzá.

Valdis Dombrovskis, euróért felelős bizottsági alelnök közölte, hogy a görög kilépés nem áll senkinek szándékában, de ha a bizalmat nem sikerül helyreállítani és nem készül egy hiteles csomag, akkor ezt sem lehet kizárni. „Hiteles stratégia kell arról, hogyan tud a görög gazdaság visszatérni a növekedéshez” – húzta alá Dombrovskis.

Moscovici kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a találkozó nem az adósságátrendezésről szól majd. A szlovák pénzügyminiszter pedig kategorikusan kijelentette, hogy Pozsony számára a görög adósság nominális csökkentése (vagyis a részleges adósságelengedés) „abszolút elképzelhetetlen és vörös vonalnak számít”.

Az Európai Parlament még kedd reggel ugyancsak vitát tartott a görög helyzetről a lett soros EU-elnökség zárása apropóján. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök felszólalásában megismételte, hogy a labda most a görög térfélen pattog. „Görögországnak ma el kell magyaráznia, hogyan látja a továbblépést” – szögezte le Juncker, aki szerint a Grexitet el kell kerülni. Azt is közölte, hogy a Bizottság a tárgyalások újranyitásán dolgozik.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek