Latin-amerikai körúton Ferenc pápa

Vasárnap vette kezdetét a katolikus egyházfő latin-amerikai apostoli látogatása. A nyolcnapos program során Ecuadort, Bolíviát, valamint Paraguayt keresi fel Ferenc. Pápává választása óta ez a második latin-amerikai útja. A program során találkozik az államfőkkel, a helyi egyházi méltóságokkal, a civil szféra képviselőivel, valamint hátrányos társadalmi helyzetű csoportokat keres fel. A mostani látogatás különlegessége, hogy az egyházfő az anyanyelvén, spanyolul mondja el beszédeit – közölte a Vatikán szóvivője, Federico Lombardi.

Múlt vasárnap érkezett meg Ecuadorba a pápa. A reptéren Rafael Correa elnök köszöntötte. Az ecuadoriaknak szóló beszédében minden jót kívánt az államfőnek a kormányzáshoz, és emlékeztetett, hogy „az Evangéliumban ott található a megoldás arra, hogy szembenézzünk korunk kihívásaival, hogy becsüljük a különbözőségeket, hogy elősegítsük a párbeszédet és ne zárjunk ki senkit a részvételből, azért, hogy az eddig elért eredmények egy jobb jövőt biztosítsanak mindenki számára, különös tekintettel a leggyengébb testvéreinkre és a legsebezhetőbb kisebbségekre.” A pápa biztosította az elnököt, hogy ezen törekvéseiben mindig számíthat az Egyház közreműködésére. A ceremónia végét követően a szálláshelyére tartó útja során üdvözölte a több ezer egybegyűlt hívőt.

Hétfőn Guayaquil városában folytatódott a program, ahol többek között a helyi jezsuita közösséggel találkozott, valamint misét tartott a Los Samanes Parkban. Az El País tájékoztatása szerint mintegy 600 ezer ember gyűlt össze, hogy meghallgassa Ferenc pápát. Az egyházfő beszédének középpontjában a család intézménye állt. „A család a gyermekek első iskolája, nélkülözhetetlen támpont a fiatalok számára, és a legjobb idősek otthona” – hangzott el. A szentmise végén azt kérte a pápa a hívektől, hogy imádkozzanak, hogy a család témakörének szentelt őszi szinóduson a püspökök megoldást találhassanak azokra a nehézségekre és kihívásokra, melyekkel a családok szembesülnek napjainkban. A hétfő esti órákban visszatért a fővárosba, majd Rafael Correa államfővel találkozott az elnöki palotában. Onnan a quitói székesegyházba ment, ahol köszöntötte a jelenlévőket. Felszólalt az egyenlőtlenségek ellen: „ne legyenek különbségek, ne legyenek kirekesztettek” – mondta. Kedden az ecuadori püspökökkel, civil szervezetek képviselőivel találkozott, és a fővárosban is misét tartott.

Szerdán Bolíviába érkezett Ferenc. A fővárosban, a közel négyezer méter magasan fekvő La Pazban mindössze négy órát tartózkodott, egészségügyi okok miatt: fiatal kora óta egy tüdővel él – írta a hvg.hu. A látogatást megelőzően a bolíviai kulturális miniszter, Marko Machicao azt közölte, hogy a pápa azt kérte, hogy kokalevelet rághasson, mikor az országba érkezik. Bolíviában a kokalevél rágása tradicionális gyógymód, amellyel enyhítik az oxigénhiányos levegő okozta kellemetlen tüneteket a magasan fekvő területeken. A vatikáni szóvivő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a pápa azt fogja tenni, amit jónak lát. A rövid fővárosi tartózkodása alatt a pápa Evo Morales elnökhöz látogatott el, majd civilekkel találkozik. A bolíviai út többi részét Santa Cruz de la Sierra városában töltötte a katolikus egyházfő, ahol többek között megtartja a bolíviai miséjét, a bolíviai püspökökkel találkozott, részt vett a népi mozgalmak második világtalálkozóján, illetve ellátogatott a Palmasola börtönbe is. A fegyház az ország egyik legveszélyesebb börtöne: 2013-ban összecsapások történtek a rabok között, melyek során többen meghaltak.

Pénteken utazik tovább Paraguayba Ferenc pápa. A reptéri köszöntő után Horacio Cartes elnök látja vendégül. A paraguayi látogatás programja hasonló lesz az ecuadori és a bolíviai programokhoz: találkozik a helyi egyházi vezetőkkel, civil szervezetekkel, felkeresi a főváros egy szegénynegyedét, beteg gyermekeket látogat meg egy kórházban. A vasárnapi, Ñu Guasu-i szentmisén több latin-amerikai elnök, például Cristina Kirchner argentin, Dilma Rousseff brazil és Tabaré Vázquez uruguayi államfők is ott lesznek. A Szentatya vasárnap este indul vissza Rómába.

Metzger Dóra

Friss hírek