Görögország és a bevándorlók mellet tüntettek Európa-szerte

Több ezren vonultak fel szombaton Németországban, Olaszországban és Franciaországban, hogy a menekültek világnapján kifejezzék szolidaritásukat az Európába érkező menekültek és a csődközeli pénzügyi helyzetbe került Görögország iránt.

A német hatóságok szerint közel 3700-an, a szervezők szerint tízezren gyűltek össze Berlinben a békés tüntetésre különféle baloldali szervezetek és a német parlamenti ellenzék pártjai, a Baloldal (Die Linke) és a Zöldek felhívására.     A tömeg olyan szlogeneket skandált, amelyek szerint fel kellene hagyni az illegálisan érkezők kitoloncolásával, és világosan azt kellene közvetíteni a menekülteknek, hogy szívesen látják őket. Néhány résztvevő görög zászlót lengetett vagy Athén iránti szolidaritásukat kifejező feliratot tartott a magasba. „A Németország által irányított technokrata, rideg és neoliberális Európa fenntarthatatlan” – hirdette az egyik felirat.

Párizsban több százan vonultak utcára a menekültek és a görögök iránti együttérzésük kifejezésére. A felvonuláson mások mellett részt vett Jean-Luc Mélenchon, a Baloldali Párt és Pierre Laurent, a Francia Kommunista Párt elnöke is.    Az eső ellenére Rómában majdnem ezer tiltakozó gyűlt össze a Colosseum előtt, hogy a menekültekért emeljenek szót. Az egyik résztvevő, Luciano Colletta az AFP francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, azért vannak itt, hogy megmentsék Európát – beleértve a bevándorlókat, a menekülteket és Görögországot is. „Európa mindenkié, nem csupán a németeké és a bankoké” – mondta a 66 éves nyugdíjas.    Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) júniusban nyilvánosságra hozott éves jelentése szerint számos fegyveres konfliktus miatt tavaly 59,5 millióra nőtt a menekültek és az otthonukból elűzöttek száma a világon, ilyen súlyos menekültválságra még nem volt példa.    Az Észak-Afrikából és a Közel-Keletről Európába tartó menekültek száma is drasztikusan megemelkedett. Az Európai Unió rövidesen tengeri missziót indít a Földközi-tengeren tevékenykedő embercsempészek ellen, és az Európai Bizottság tervbe vette a menekülteket igazságos elosztását előirányzó, európai uniós szintű kvótarendszer bevezetését.    Görögországnak június 30-án kell törlesztenie a Nemzetközi Valutaalapnak 1,6 milliárd eurót. Ha nem fizet, csőd fenyegeti az országot. A jövő hétfőre tervezett rendkívüli euróövezeti csúcstalálkozón a görög adósság kérdését vitatják meg.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »