Új terv a bevándorlók számára Franciaországban

Párizs utcáin sátortáborokban kénytelenek lakni az illegális bevándorlók, melyeket a rendfenntartó erők – a higéniai állapotok miatt – folyamatosan felszámolnak. A kormányzat azonban egy hatékonyabb és humánusabb megoldással állt elő. Eközben Luxemburgban egy esetleges uniós szintű megoldásról tárgyaltak a tagországok belügyminiszterei.

Több tucat illegális bevándorló sátorozott le Párizs XVIII. kerületében található Vaclav Havel könyvtár előtt, míg nem június 8-án a rendőrség kisbuszai el nem szállították őket, egy eddig ismeretlen helyszínre. Rendőrségi források szerint 84 embert evakuáltak a Pajul utcai könyvtár épülete elől. Azonban nem ez volt az első kitelepítési akció a párizsi rendőrség részéről. Néhány nappal azelőtt szintén a XVIII. kerületi La Chapelle függővasút alatti passzázson számolták fel egy bevándorlókból álló tábort, s a források szerint a 350 ember egy részét a rendőrség meg nem nevezett helyre szállította. A kitelepítésben részt vettek a humanitáriánus segélyszervezetek munkatársai is, akik a kitelepítést követően is tartják a kapcsolatot a menekültekkel.

Mindezek persze nem a rendfenntartó szervek egyéni akciói voltak: minden a kerület és a város vezetőségének a hozzájárulásával történt, ugyanis véleményük szerint – melyet a különböző segélyszervezetek is megerősítenek – az utcán lakó menekültek higiéniai körülményei hiányt szenvednek. Nem tudnak fürdeni és mosdó sem áll rendelkezésükre, így a hatóságok attól tartottak, hogy fertőzés üti fel a fejét.

Azonban úgy néz ki hiába számolja fel a rendőrség az egyik tábort, néhány nappal később az evakuálást elkerülők, illetve az újonnan érkezettek újabb helyen sátoroznak le. Pierre Henry France Terre d’Asile segélyszervezet vezetője szerintEgy valós megoldás nélkül a táborok nem fognak eltűnni, hanem máshol újra alakulnak.” Így a két XVIII. kerületi tábor felszámolása után a menekültek sátrai az Austerlitzi pályaudvar előtt jelentek meg. Természetesen csak idő kérdése, hogy a rendőrség mikor számolja fel ezt a sátortábort is, írja a Le Figaro.

Az áldatlan állapotokat, mely a francia fővárosban uralkodnak felismerte a kormány is, s így egy akciótervet dolgozott ki, mely megpróbál humánus megoldást nyújtani a menekülthelyzet egy részére az országban. A francia belügyminiszter után elnevezett Cazeneuve-tervet azonban már a kihirdetése után az ellenzék bátortalannak és gyengének nevezte.

A tervezet három fő részből tevődik össze. A menedékjogot kérőknek 9500 lakást fognak biztosítani. Ebből 5000 hely mellé úgynevezett „támogatott lakhatást” biztosít a francia állam, melynek célja, hogy segítsék a menekültek beilleszkedését a társadalomba, illetve 4500 hellyel bővítik a Menekültügyi Központ férőhelyeinek a számát is. Továbbá azért, hogy felszámolják a Párizsban uralkodó áldatlan állapotokat, 1500 sürgősségi helyet fognak biztosítani a jelenleg a főváros utcáin élő bevándorlók számára. Végül megpróbálják visszaküldeni a kibocsátó országba a gazdasági bevándorlókat, s növelik számukra a visszautazási támogatást is. Ennek érdekében a francia belügyminiszter már tárgyalt a nigeri és a kameruni kormányzattal, hogy megszervezze az állampolgárainak a visszautaztatását. A menekültek lakhatásának a biztosításával a kormányzat megpróbálja megmutatni az emberi arcát is, s így próbál meg szakítani azzal a váddal, miszerint a kormányzat menekültjogi politikájában nem történt szakítás a Sarkozy-féle örökséggel.

A kormányzat terve további 70 millió euró kiadást fog jelenteni a költségvetés számára, azonban ez elenyésző összeg ahhoz képest, hogy a bevándorlási politika már így is kétmilliárd eurót emészt fel a francia költségvetésből, írja a Le Figaro.

Eközben Luxemburgban június 16-án az Európai Unió tagországainak a belügyminiszterei találkoztak egymással, hogy megvitassák az Olaszországot és Görögországot sújtó bevándorlási kérdést. Az olasz és a francia belügyminiszter közötti hangulat nem volt felhőtlen, ugyanis az elmúlt napokban a francia kormány többször is visszaküldte a bevándorlókat Olaszországba, amely az olasz kormányzat szerint az egész Unió csődjét, a személyek szabad áramlásának az akadályoztatását jelenti. A francia belügyminiszter szerint azonban a hatályban lévő törvények szerint jártak el, miszerint az illegális bevándorlókat oda kell visszaküldeni, amelyik országban menedékkérelmet nyújtottak be.

A tárgyalásokon a tagországok megpróbáltak megegyezni abban, hogy az Unióba érkező bevándorlókat miképpen lehetne szétosztani az egyes tagállamok között. Végleges döntést nem hoztak, az várhatóan a június 25-26-án ülésező állam- és kormányfői EU-csúcson fog születni, s remélhetőleg július végére már látható eredményei lesznek a döntésnek. A Le Monde-nak nyilatkozó diplomaták szerint ugyanis a tagállamok a főbb irányvonalakban megegyeztek egyedül a néhány részletkérdés okozhat még problémát.

Sztenikó Rezső Frigyes

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »