A hírszerzés volt vezetőjét jelölte a román államfő washingtoni nagykövetnek

George Maiort, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatóját jelölte washingtoni nagykövetnek Klaus Johannis román államfő csütörtökön.

Maior, aki 2006 óta vezette a legnagyobb román titkosszolgálatot, és ebben a minőségben szoros szakmai kapcsolatokat ápolt az ország legfőbb stratégiai szövetségesének számító Egyesült Államokkal, idén januárban mondott le a SRI éléről. Távozását a sajtó azzal hozta összefüggésbe, hogy Maior a párizsi terrortámadások után nyilvános szócsatába keveredett az alkotmánybírósággal a kommunikáció megfigyelését szabályozó törvényekről.

Dan Dungaciu, a román tudományos akadémia külpolitikai intézetének igazgatója úgy értékelte, hogy Maior nagyköveti jelölésével Johannis azt jelzi, hogy a román külpolitika Amerika-barát irányultsága nem változik, hiszen Maiornak a SRI élén végzett tevékenységét az amerikai partnerek több ízben méltatták, egyebek mellett a rakétavédelmi rendszer romániai befogadásáról szóló egyezmény előkészítése idején.

Iulian Bugat, aki eddig vezette Románia washingtoni nagykövetségét, stockholmi nagykövetnek jelölték.

Egyébként Barack Obama amerikai elnök is a közelmúltban jelölt új nagykövetet Bukarestbe Hans G. Klemm karrierdiplomata személyében, miután csaknem két évig az Egyesült Államok külképviseletét ügyvivők vezették a román fővárosban.

A román államfő csütörtökön 16 külképviseleti vezető jelöléséről, illetve tíz visszahívásáról adott ki közleményt.

A leendő nagykövetek listáján szereplő nevek közül Emil Hurezeanu publicistáé az egyik legismertebb, akit berlini nagykövetnek jelölt az államfő. Hurezeanu a kommunizmus idején Németországban dolgozott a Szabad Európa Rádió román szerkesztőségében, illetve a Deutsche Welle román adásának élén, és Romániába való visszatérése óta is aktív szereplője a román médiának.

A román elnök új nagykövetet akar küldeni többek között Ausztriába, Nagy Britanniába és Csehországba is, valamint lecseréli az Európai Unió, az ENSZ és az UNESCO melletti román külképviseletek vezetőit.

A bukaresti kormány által javasolt és az államfő által jóváhagyott új nagykövetek a fogadó ország beleegyezése, illetve a parlamenti meghallgatásuk után kaphatják meg kinevezésüket Klaus Johannistól.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »