Románia a kisebbségi jogok folyamatos megsértését ünnepli

Izsák Balázs szerint a kisebbségvédelmi keretegyezmény elfogadásának huszadik évfordulója alkalmából tartott kolozsvári konferencián Románia tulajdonképpen azt ünnepli, hogy húsz éve folyamatosan megszegi az egyezmény előírásait.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke hívatlanul vett részt a román külügyminisztérium és a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) által szervezett konferencia nyitóelőadásain, és ezt követően nyilatkozott a sajtónak. Elmondta, alig van olyan előírása a keretegyezménynek, amelyet Románia folyamatosan ne sértene meg, a legsúlyosabbnak pedig a Ponta-kormány régiósítási tervét tartotta, mely ellentétes azzal az előírással, amely tiltja a nemzetiségi arányok megváltoztatását a közigazgatási határok átrajzolásával.

„Ezen a konferencián sok szép dolgot mondtak, épp csak a valóságról nem esett szó” – jelentette ki Izsák Balázs.

A Velencei Bizottság elismeri Románia érdemeit a kisebbségvédelemben

A Velencei Bizottság pozitív és építő jellegű megközelítést tapasztal Románia részéről a kisebbségvédelemben – jelentette ki Gianni Buquicchio, a testület elnöke azon a kolozsvári konferencián, amelyet a román kisebbségvédelmi modellről szerveztek az Európa Tanács (ET) által kidolgozott Kisebbségvédelmi Keretegyezmény elfogadásának huszadik évfordulója alkalmából.

Az ET konzultatív szervét vezető jogász kijelentette, a Velencei Bizottságnak nem feladata, hogy monitorozza az országok kisebbségvédelmét, de azt tapasztalja, hogy a román hatóságok kiemelten figyelnek a kisebbségvédelmi keretegyezmény és más alkalmazható normák betartására. Azt is megemlítette, hogy Románia kezdeményezően járult hozzá a Velencei Bizottság általános kisebbségvédelmi jelentéseinek az elkészítéséhez.

Gianni Buquicchio a román külügyminisztérium és a Babes-Bolyai Tudományegyetem által szervezett nemzetközi konferencia megnyitója után átvette a kolozsvári egyetem díszdoktori címét.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »