Horvátország a „Villám” hadműveletre emlékezik

A kilencvenes években újfent és immáron nemcsak átmenetileg függetlenedő horvát állam önállóságának és nemzeti büszkeségének megteremtésében kiemelt szerepet játszottak 1995 kiemelkedő katonai hadműveletei területi integritásuk visszaszerzése céljából, amelyek éppen ezért szeplőtelen és dicsőséges helyet foglalnak el Zágráb emlékezetpolitikájában. A másik oldalon ugyanakkor elűzött szerbek ezrei és a meggyilkoltak hozzátartozói mind a mai napig az igazságtételre várnak.

A két évtizeddel ezelőtti, május 1. és 3. között lezajlott „Villám” fedőnevű hadművelet megemlékezései pénteken kezdődtek meg a nyugat-szlavóniai Okučani városában a három legfőbb közjogi méltóság, Kolinda Grabar-Kitarović államelnök, Zoran Milanović kormányfő, valamint Josip Leko, a parlament elnökének részvételével – számolt be a BalkanInsight.com hírportál. A szerb erőktől ekkortájt visszafoglalt településen ezen alkalomból római katolikus szertartású szentmisét is bemutatnak az áldozatok lelki üdvéért, továbbá az előzetes program szerint zenei-, és sportfesztivál is várja az érdeklődőket.

 A horvát fél által csak jól kivitelezett katonai műveletként, a háború sikeres befejezésének első akkordjaként aposztrofált akció során 7200 horvát katona és rendőr aratott gyors győzelmet a Milošević-rezsim szatellit-államaként elhíresült Krajinai Szerb Köztársaság alakulatai felett, 500 négyzetkilométernyi területet visszaszerezve ezzel a szakadárok által még 1991 őszén kihasított országrészből. A hadműveletek alatt 42 fős saját veszteségük mellett mintegy 30 000 szerb kényszerült otthona elhagyására déli és keleti irányban, míg katonai és civil áldozataik pontos számát illetően máig csupán becslések állnak rendelkezésre.

Habár a hadműveletek már nagyon régen véget értek, a háború a szimbolikus és a kommunikációs térben egyaránt tovább dúl. Az egyik résztvevő tábornok, Marijan Mareković két évvel ezelőtt tett nyilatkozatában hatalmas eredménynek könyvelte el az akkori eseményeket, mivel nem csupán a horvát alakulatok ütőképességét és erejét sikerült bizonyítani mintegy kétévnyi, nagyrészt fegyvernyugvással telt időszak után a helyi fronton, de az itt elért diadal segítségével megkezdődhetett az előkészítése a jóval nagyobb szabású, augusztusban végrehajtott „Vihar” kódnevű műveletnek is, amely a szerb ellenállás végleges megtörésével pontot tett a krajinai állam rövid történetének végére is.

A sajnálatos módon minden modern fegyveres konfliktust, így ezt sem elkerülő, különösen a szerb lakosság sérelmére elkövetett atrocitásokat ugyanakkor a helyi hatóságok mindmáig igyekeznek a szőnyeg alá söpörni. Példának okáért a „Documenta” és HHO zágrábi nem-kormányközi szervezetek (NGO) egybehangzó adatai alapján 1995. május 1-jén Medari faluban 22 ember, köztük 11 nő és 3 gyerek hidegvérű lemészárlására került sor. A tudósításban is hivatkozott Vuković testvérpár szüleit és húgát vesztette el azon a napon, de saját maguk is csak pusztán a szerencsés véletlennek köszönhették megmenekülésüket.

A Vuković család kálváriája újabb ékes bizonyítékául szolgál a kibeszéletlen és feltáratlan közelmúlt súlyosan mérgező hatásának az egész régióban, legyen szó akár szerbek, akár horvátok, bosnyákok, vagy albánok által elkövetett bűncselekményekről. Mindezt nem segíti a „Villám” hadművelet által követelt életek pontos számának meghatározatlansága sem, míg ugyanis a „Veritas” szerb NGO szerint 283 fő, addig a Horvát Helsinki Bizottság becslései alapján kevesebb mint 90 nem katonai személy lelte halálát az akció során. Az ebben az időszakban elkövetett gyilkosságokkal kapcsolatban mindezidáig egyetlen gyanúsítás és eljárás sem indult.

A hadműveletről további videót itt nézhet meg.

Kaszás Gábor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »