Nem távolítja el az RMDSZ a Székelyföld-táblát

Az RMDSZ háromszéki szervezete nem tesz eleget Sebastian Cucu prefektus kérésének, és nem távolítja el a prefektusi hivatallal szemközt kihelyezett Székelyföld-molinót – közölte pénteken az MTI-vel Tamás Sándor, az RMDSZ-szervezet elnöke.

A Kovászna megyei önkormányzat elnöki tisztségét is betöltő politikus elmondta, hogy az RMDSZ fél évre bérbe vette a területet, amelyen a székely zászlóra emlékeztető SIC – Terra Siculorum (Székelyföld latinul) fémkeretbe foglalt hirdetővászon áll. „A saját identitásunkat fejezi ki, nem sért senkit, arra területet béreltünk, és ott hagyjuk egy fél évig” – jelentette ki a magyar politikus.

A prefektus arra hivatkozva kérte csütörtökön az általa provokatívnak vélt molinó eltávolítását, hogy a helyi románság szombaton a közelben kívánja megünnepelni Moldva és Havasalföld egyesülésének ünnepét. A kormány megbízottja a rendezvényt szervező civil szervezeteket idézte, amelyek szerint „az etnikai alapú területi autonómiát hirdető” molinó szélsőséges, provokatív üzenetet hordoz, és sérti „a románok nemzeti méltósághoz való jogát”.

Tamás Sándor félti a molinót

Tamás Sándor az MTI-nek elmondta, hogy nagy tisztelője Alexandru Ioan Cuzának, a román fejedelemségek egyesítőjének, de Székelyföld már akkor is létezett, amikor Románia 156 évvel ezelőtt megalakult. A politikus nem tartotta kizártnak, hogy a szombati felvonuláson megrongálják a molinót, hiszen – mint fogalmazott – a szervezők között ismert provokátorok is vannak, „akiktől semmi jóra nem lehet számítani”.

Tamás Sándor kijelentette: a molinó mostani kihelyezésével a „himnuszénekléshez való jogot” állították vissza. „Nem a prefektusokat kell lecserélni, hanem a problémákat kell megoldani. Azt például, hogy ne büntessék ebben az országban a himnuszéneklést, hogy ki lehessen tűzni a helyi, a megyei zászlót vagy akár a székely zászlót” – jelentette ki Tamás Sándor.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »