Újra tárgyalóasztalnál az Egyesült Államok és Irán

Újból találkoztak az Egyesült Államok és Irán képviselői, beleértve a két ország külügyminisztereit is. Bár múlthéten már túl voltak egy újabb tárgyalási fordulón, úgy tűnik, az újabb amerikai szankciók esélye miatt a tárgyalófelek egy gyorsabb fokozatba kapcsoltak.

Egy hét után újra tárgyalóasztalhoz ültek Svájcban az USA és Irán képviselői. John Kerry amerikai és Javad Zarif iráni külügyminiszter csütörtökön ismét egy órás megbeszélést tartottak. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a külügyminisztereknek sikerült-e előrehaladniuk a tárgyalásokban. Kerry és Zarif múlt héten kétszer is találkoztak a nukleáris kérdés ügyében.

Pénteken mindkét külügyminiszter részt vett a Világgazdasági Fórum ülésén. Zarif itt arra figyelmeztetett, hogy újabb szankciók az USA részéről tönkretennék a tárgyalásokat Irán és a vele tárgyaló hatok (Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Oroszország, Kína és az Egyesült Államok együttese) között. 

Az USA-ban néhány befolyásos republikánus és demokrata képviselő újabb szankciók bevezetését tervezi Iránnal szemben. Barack Obama amerikai elnök ezt a kezdeményezést nem támogatja, és múlt héten türelemre kérte a Kongresszust. Obama azt is hozzátette, hogy amennyiben az asztalára kerülne egy ilyen tervezet, akkor élne a vétó jogával. 

Az egyre frekventáltabb tárgyalások mögött ez a néhány képviselő által támogatott tervezet állhat. Múlt héten, bár nehezen folytatódtak a tárgyalások, Irán és a hatok képviselői egyetértettek abban, hogy jobban kell törekedniük az átfogó egyezményről szóló megállapodás elérésre. 

Kerry és Zarif találkozója után pénteken az USA és Irán delegációi is tárgyalóasztalhoz ültek, ezúttal Abbas Araghchi iráni külügyminiszter-helyettes és Wendy Sherman, az amerikai Külügyminisztérium politikai ügyekért felelős államtitkára vezetése alatt. Az IRNA iráni hírügynökség szerint a szombat estig tartó megbeszélések témája ismét az iráni centrifugák száma és a szankciók feloldásának üteme volt. 

Heves reakciók az újabb szankció tervezet ellen

Ali Larijani, az iráni parlament elnöke is reagált az amerikai képviselők újabb szankció tervezetére. „Ha Obama nem képes megoldani a problémáját a Kongresszussal, akkor ő, és nem Irán lesz a felelős a nukleáris tárgyalások elbukásáért. Obamának meg kell oldania a belpolitikai problémáit”, idézte Larijanit az IRNA.

Javad Zarif szavai szerint, „egy szankciókról szóló törvényjavaslat megöli az átmeneti egyezményt. Bár az Egyesült Államok elnökének hatalmában áll megvétózni ezt, de a mi parlamentünk már egy törvényjavaslatra is reagálni fog. A mi elnökünknek nincs felhatalmazása ezt meggátolni”, olvasható a Reuters hírportálon.

Az újabb szankciók ellen nemcsak Obama, de négy jelentős európai politikus is felszólalt. Philip Hammond brit külügyminiszter, Laurent Fabius francia külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter és Federica Mogherini az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője közös véleménycikke a Washington Postban jelent meg.

„A tárgyalások mostani szakaszán új akadályok megjelenése, mint például újabb szankciók bejelentése, „tönkretenné az eddig elért eredményeinket” érveltek az európai politikusok. A cikkben többek között az is szerepel, hogy a mostani helyzet az első alkalom, amikor „valós esély” van a nukleáris válság békés megoldására, amely lehetőséget nem szabat eldobni. 

Vágner Krisztián

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »