Meghalt a szaúdi király

Elhunyt Abdullah bin Abdulaziz al-Saud, Szaúd-Arábia uralkodója. Utóda testvére, Salman lett, aki a rivalizálások elkerülése végett azonnal meg is nevezte a koronaherceget. Elemzők szerint nem várható komoly változás a szaúdi bel- és külpolitikában, ugyanakkor az egyre inkább jelentkező problémákra megoldást kell találnia az új vezetésnek.

Abdullah bin Abdulaziz al-Saud szaúdi király elhunyt, a trónon pedig testvére, Salman váltja. Az új király, Salman azonnal megnevezte a koronaherceget is, féltestvére, Muqrin személyében, ezzel elkerülve mindenféle konfliktust egy olyan helyzetben, amikor Szaúd-Arábia komoly problémákkal néz szembe határainál.

Az Iszlám Állam felemelkedése Irakban és Szíriában az olajmonarchia számára egy újabb ellenség felemelkedését jelenti, míg a déli határoknál hasonló problémát jelenítenek meg a siíta huszik, akik emellett Irán befolyásának növekedését is magukban hordozzák.

A helyzetet tovább súlyosbítja az olaj árának több mint felére csökkenése június óta, amely miatt Szaúd-Arábia 2009 óta először ismét költségvetési hiánnyal fog szembenézni, illetve az OPEC-államok körében nem tetszést vált ki, hogy a szaúdi monarchia nem kívánja megmegvédeni az árakat, olvasható a Reuters portálján.

„Salman bin Abdulaziz al-Saud, az egész királyi család és a nemzet is gyászolja a két szent hely őrzőjét, Abdullah bin Abdulaziz királyt, aki pontosan kedd éjszaka egy órakor vesztette életét”, áll a királyi család közleményében.

Abdullah király 1924-ben született, hivatalosan 2005 óta irányította Szaúd-Arábiát, ugyanakkor előde, Fahd király betegsége miatt lényégében ő döntött a legfontosabb ügyekben.

Barack Obama amerikai elnök kifejezte együttérzését, részvétét nyílvánította. „Vezetőként mindig őszinte volt, és rendkívül határozott”, fogalmazott Obama elnök, majd hozzátette: „Egyik fontos meggyőződése az amerikai-szaúdi kapcsolatok fontosságába vetett hite volt, amely a stabilitás és a biztonság mozgatóereje a térségben és másutt is.”

Salman király valószínűsíthetően folytatja az elődje által megkezdett stratégiai irányvonalakat. Abdullah király figyelemreméltó változásokat kezdeményezett Szaúd-Arábiában, többek között például a nők jogainak kiterjesztését, a gazdasági deregulációt, ugyanakkor a demokrácia irányába tett lépések elmaradtak.

Külpolitika terén az Egyesült Államokkal fenntartott jó viszony, illetve a szíriai polgárháborúban betöltött szerep sem fog változni. Szaúd-Arábia a szíriai lázadó csoportok egyik fő támogatója. 

Az új király korábban Rijád kormányzói feladatait látta el, ahol leginkább az egyházi, törzsi és hercegi érdekek közti ellentéteket kellett „menedzselnie”, miközben úgy alakítani a fővárost, hogy a Nyugattal fentartott kapcsolatok se sérüljenek.

„Úgy gondolom, folytatni fogja Abdullah reformjait. Tudatában van ennek fontosságának. Személyesen nem konzervatív személy, azonban nagyra becsüli a konzervatív klérus véleményét”, mondta Jamal Khashoggi, egy, a szaúdi királyi család által birtokolt csatorna vezetője.

Az új vezetésnek azonban olyan problémákkal kell szembenéznie, mint a már említett regionális konfliktusok és Irán pozíciójának erősödése, továbbá belpolitikailag a rohamosan növekvő lakosság, a munkanélküliség, illetve a gazdaság diverzifikálása, az olaj világpiaci árától való függés jelentenek kihívást a vezetés számára.

Káply Mátyás

Friss hírek