Ukrajna várja a magyar gázt, ami 2015 elején jöhet

Ukrajna reméli, hogy a magyar hatóságok eleget tesznek a gázszállítások újraindítására vonatkozó ígéretüknek – közölte kedden a BruxInfo kérdésére válaszolva Andryi Koboljev, az ukrán Naftogaz elnök-vezérigazgatója. Szíjjártó Péter magyar külügyminiszter szerint a szlovák-magyar gázösszekötő jövő év eleji forgalomba helyezése után nyílik lehetőség az ukrajnai szállítások felújítására.

Az ukrán állami energiavállalat, a Naftogaz vezetője kedden megerősítette, hogy a magyar hatóságok ígéretet tettek Kijevnek a gázszállítás felújítására. „Ígéretet kaptunk rá, és kíváncsian várjuk, hogy ennek” mikor tesznek (a magyarok) eleget – fejtette ki a BruxInfo kérdésére válaszolva Andryi Koboljev, aki kedden Brüsszelben tárgyalt.

Szíjjártó Péter kedden a BruxInfo kérdésére megerősítette, hogy a szlovák-magyar gázösszekötő jövő év eleji forgalomba helyezése után indulhat újra a gázszállítás Ukrajnába.

A Naftogaz elnök-vezérigazgatója brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem kaptak magyarázatot a magyar rendszerirányítótól az Ukrajnába irányuló gázszállítás kora őszi megszakításának okaira, ezért ők is csak találgatni tudnak. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy a lépésre rövid idővel a Gazprom vezérének budapesti útja után került sor.

A hivatalos magyar magyarázattal kapcsolatban, miszerint a hazai tározók fűtési szezon előtti feltöltése indokolta a gázszállítás felfüggesztését, megjegyezte, hogy ha tényleg ez az ok, akkor nem érti, miért nem helyezték még mindig üzembe a szlovák-magyar gázösszekötőt, amelyen keresztül az Ukrajnából érkezőnél olcsóbb földgázzal lehetett volna feltölteni a magyar gáztározókat. „Nem értjük, hogy miért késik a magyar-szlovák interkonnektor?” – tette fel a kérdést.

Az általános ügyek tanácsának ülésén résztvevő magyar külügyminiszter a BruxInfónak azt mondta, hogy nem tud semmiféle késésről és minden az előzetes terv szerint halad. A tesztüzemek az idén lezárulnak és a tervek szerint a jövő év elején kereskedelmi forgalomba helyezik a szlovák-magyar határkeresztező szakaszt. Ez Szíjjártó Péter szerint lehetőséget teremt arra, hogy jövő év elején újrainduljon a magyar gázszállítás Ukrajnába, és a szomszédos ország akár más (például norvég) forrásból is kaphasson földgázt.

Az ukrán gázvállalat vezetője emlékeztetett rá, hogy a szlovák-ukrán gázszállítás tesztüzem flottul lezajlott és utána mindössze két hétre volt szükség arra, hogy maximális kapacitáson üzemeltessék a vezetéket.

Koboljev szerint Magyarország, Bulgária és Románia számít a legsebezhetőbb országnak egy esetleges gázválság szempontjából a térségben, mert Szlovákiával ellentétben nem rendelkeznek elég gázösszekötővel.

A magyar külügyminiszter szerint ugyanakkor hazánk a gáz észak-déli áramlásához szükséges feltételek megteremtésével, a szlovák és a horvát gázösszekötő megépítésével elvégezte a feladatát, és fontosnak tartja, hogy minden szomszéd viszonylatában megvalósuljon a gáz kétirányú áramlásának lehetősége.

Andryi Koboljev úgy vélte, hogy Ukrajna az uniós gázszállítások növelése esetén képes lenne szükség (az orosz gázszállítások leállása) esetén hozzájárulni a három – szerinte – legsebezhetőbb ország ellátásához. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a 30 milliárd köbméternyi ukrán tárolókapacitásnak csak a felét használják jelenleg.

A Naftogaz elnök-vezérigazgatója szerint az EU földgázszállításainak megduplázása esetén Ukrajna teljesen függetlenné válna az orosz gáztól.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »