Kiből lehet az USA következő elnöke?

Úgy tűnhet, 2016 még nagyon messze van, de már jócskán érezni lehet az elnökválasztások előszelét. Mostantól minden erről szól. De kik jöhetnek szóba?

Amint befejeződtek az idei félidős választások, gyakorlatilag azonnal elkezdődött a készülődés és a kampány a következő szövetségi szintű választásokra: erre pedig 2016-ban kerül majd sor, amikor az elnök személyéről is döntenek az Egyesült Államokban. Noha még két teljes év van hátra az elnökválasztásig, már most elindultak a találgatások, hogy kik azok a politikusok, akikből a két nagy párt elnökjelöltje lehet majd. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

Demokraták

A legtöbb lehetséges jelöltaspiránsokat listázó cikk a volt First Ladyvel kezdődik. Hillary Clinton a New York Times szerint rendkívül népszerű a demokraták körében, és 2008-as, Obamával szembeni alulmaradása ellenére valószínű, hogy újra síkra száll a jelöltség elnyeréséért. Ha sikerrel járna, történelmet írhatna, hiszen ő lehetne az Egyesült Államok első női elnöke; sőt, férjével együtt ők lennének az első olyan házaspár, ahol a férj és a feleség is megszerezte az elnöki posztot. A Vice ugyanakkor emlékeztet, hogy Clinton 2016-ban már hatvankilenc éves lesz, ezzel pedig ő lenne a második legidősebb elnök (Ronald Reagan hatvankilenc múlt, amikor hivatalba lépett).

Bernie Sanders jelenleg Vermont állam egyik szenátora, s azért különleges a helyzete, mert hivatalosan független, ugyanakkor fontolgatja, hogy demokrataként indul az elnökjelöltségért. A New York Times szerint aligha jelentene fenyegetést Clinton számára, viszont a jelenlétével valószínűsíthetően a gazdasági méltányosság kérdése felé tolná a kampány során a vitát, amin nélküle nem lenne akkora hangsúly. A Vice kifejezetten cinikusan ír Sandersről, emlékeztetve, hogy a független szenátor szocialistaként aposztrofálja magát, amivel bizonyosan nem fog tömegeket megmozgatni, még akkor sem, ha beáll a demokratákhoz.

Republikánusok

Altmann Vivien

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »