A Gazprom beházasodott Brüsszelbe

Az újonnan beiktatott uniós kül-és biztonságpolitikai főképviselő, Federica Mogherini szóvivője feleségül ment a G Plus nevű lobbitevékenységet végző cég egyik munkatársához. A történet azért érdekes, mert a cég egyik ügyfele az orosz földgázkitermelő, a Gazprom is.

A szóvivő, Catherine Ray októberben ment hozzá Thomas Barros-Tastets-hez, akinek online önéletrajzából kiderül, hogy „segít egy világméretű konzorcium európai részlegének koordinálásában, mely tanácsokat ad egy nagy nemzetközi energiavállalatnak a kommunikáció terén és lobbitevékenységet folytat a cég érdekében.”

Bár a „a nagy nemzetközi energiavállalatot” nem nevezik nevén, a médiában úgy emlegetik a férfit, mint aki a Gazpromnak folytat lobbitevékenységet.

Az Európai Unió lobbiregisztere a Gazpromot a G Plus legnagyobb ügyfelei között említi. A nyilvántartás szerint a Gazprom évi 300.000 euró és 350.000 euró közötti bevételt jelent a G Plus-nak. Barros-Tastets pedig úgy szerepel az átláthatósági nyilvántartásban, mint egy, az európai parlamenti bejutásra akkreditált személy. 

Összeegyeztethető-e Ray munkája és férjének Gazpromhoz fűződő kapcsolata?

Az Európai Bizottság szóvivője, Margaritis Schinas szerint Catherine Ray tájékoztatta az Európai Uniót férjének szakmai tevékenységéről, beleértve a Gazpromnak végzett munkáját is.

Schinas megjegyezte, hogy Ray az afrikai és a latin-amerikai országokkal kapcsolatos szóvivői munkára kapott megbízást. Az európai ügyekkel kapcsolatos szóvivői feladatokat, beleértve Oroszországot is, Maja Kocijancic látja el. 

Egy újabb nő az uniós külügyek élén

Federica Mogherini, az olasz Demokrata Párt (Partito Democratico) politikusa, 2008 és 2014 között volt az olasz parlament tagja. 2014 februárjától októberéig pedig Olaszország külügyminiszteri tisztségét látta el. Az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselőjeként november 1-jén lépett hivatalba. 

A kritikusok szerint Mogherini túl fiatal (hiszen még csak 41 éves) és politikailag is tapasztalatlan ehhez a pozícióhoz. Szemére vetették továbbá, hogy olasz külügyminiszterként nem lépett fel elég határozottan Oroszországgal szemben. Edward Lucas, a The Economist szerkesztője szerint egyenesen úgy tűnik, mintha Mogherini kedvelné Putyint, mintha jól kijönne vele és nem igazán látná a világot az Oroszországgal szomszédos európai országok szemszögéből. 

„Gáz van” Olaszországban, ha nincs orosz gáz?

Matteo Renzi olasz miniszterelnök az októberi brüsszeli EU csúcson az Oroszországgal szembeni szankciók ellen érvelt. Nem volt ez véletlen, hiszen Olaszország gázellátásának majdnem felét orosz forrásokból fedezik.

Továbbá Renzi korábban a Gazprom-háttérrel rendelkező Déli-áramlat érdekében lobbizott. Ez a gázvezeték Oroszországból szállítana gázt Görögországon, Bulgárián, Szerbián és Románián keresztül Nyugat-Európa több államába, köztük Olaszországba is. A Déli Áramlat az Unió Nabucco projektjének versenytársa volt, míg utóbbit fel nem adták. 

Szintén fontos megemlíteni, hogy a Gazprom mellett az olasz energiacég, az ENI a Déli Áramlat egyik fő szponzora. Az ENI vezérigazgatója azonban a napokban bejelentette, hogy amennyiben az eredetileg tervezettnél magasabb lenne a cégre eső beruházási költség, abban az esetben az ENI kiszáll a Déli Áramlat projektből. 

Osztrovszky Edina

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »