Az Emírségek szerint is terrorszervezet a Muszlim Testvériség

Az Egyesült Arab Emírségek szombaton hivatalosan is terrorszervezetté nyilvánította a Muszlim Testvériséget, illetve a hozzá kapcsolódó csoportokat. A szombaton elfogadott határozat összesen nyolcvanhat szervezetet jelölt meg hasonlóképpen, beleértve számos európai és amerikai civil szervezetet.

Az Egyesült Arab Emírségek hivatalosan is több mint nyolcvan csoportot jelölt meg mint terrorista szervezet. A megnevezettek között található az iszlamizmus egyik zászlóshajójaként szolgáló Muszlim Testvériség, illetve annak a helyi politikai ágazata, az al-Islah is. A lista széles palettáját jellemzi, hogy megtalálható rajta az Iszlám Állam és a Nuszra Front, de a síita Huszi mozgalom Jemenből és számos európai és amerikai civil szervezet. 

A lista az Egyesült Arab Emírségekben nemrég elfogadott terrorizmus ellenes törvényen alapszik. A törvény alapján az Emírségek kormánya felhatalmazást nyert, hogy bizonyos csoportokat mint terrorista szervezetek vegyenek számba, ami bármilyen fajta kapcsolatot az érintett csoportokkal bűncselekménynek minősít.

„Bárki, aki terrorista csoportokkal próbál kommunikálni, vagy bárkivel, aki nekik dolgozik, azon céllal, hogy terrorista műveleteket hajtsanak végre, életfogytiglani börtönbüntetésben részesül. Abban az esetben, ha a terrorista cselekményt sikerül végrehajtani, az érintett halálbüntetésben részesül”, idézi a törvényt a Defense News.

Szaúd-Arábia már márciusban közzétett egy hivatalos listát a királyság által terrorista csoportokként nyilvántartott szervezetekről. A Muszlim Testvériség ezen is szerepel. Az Emírségekben a listára került a hatóságok által a Testvériség illegális ágának tartott al-Islah szervezet is, amely bár tagadja a kapcsolatot, elismerte, hogy osztoznak a Testvériség egyes nézetein.

Szélsőséges lista

Bár az Emírségek által közzétett listán több militáns csoport található, mint például az afganisztáni tálibok, a nigériai Boko Haram, az Iszlám Állam vagy a Nuszra Front, számos civil szervezet is megjelölésre került.

A civil szervezetek között szerepel többek között az Islamic Relief jótékonysági szervezet, amely a brit kormánnyal együttműködve végzi tevékenységét, de az Amerikai Muszlim Társaság is. „Az Amerikai Muszlim Társaság egy a vallási közösséget segítő szervezet, amely az Egyesült Államokbeli embereket szolgálja. Nincs kapcsolatunk az Egyesült Arab Emírségekkel, így értetlenül állunk a dolog előtt”, idézte a Társaság nyilatkozatát az al-Jazeera.

Az al-Jazeera továbbá idézte még Jim Walsh nemzetközi biztonsági szakértőt. Walsh szerint az Emírségek kifejezetten lassú volt például az Iszlám Állam és a Nuszra Front elítélésében, viszont most „gyakorlatilag átestek a ló túloldalára és mindenféle csoportot terroristának bélyegeznek”. 

Vágner Krisztián

Friss hírek