Népszerűek a Putyinról szóló könyvek a pekingi APEC csúcstalálkozó idején

Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) idei csúcstalálkozóját november 5 és 11 között tartják Pekingben. A csúcs központi témája az ázsiai és csendes-óceáni országok közötti partnerség hosszú távú fejlesztése és a szabadkereskedelmi térség létrehozása.

Az idei APEC csúcstalálkozó november 5 és 11 között kerül megrendezésre a kínai fővárosban. A fórum első rendezvénye az APEC vezetőinek ülése volt november 5-én és 6-án. Ezt követte a 26. miniszteri találkozó november 7-én és 8-án. A csúcstalálkozó legfontosabb eseménye az országok vezetőinek találkozója november 10 és 11 között.

A találkozó kiemelt témája a regionális gazdasági integráció elmélyítése, a tagállamok közötti gazdasági együttműködések megerősítése, valamint a kereskedelmi rendszer fejlesztése. Emellett a résztvevők a strukturális reformok végrehajtására és a régió fenntartható növekedésének lehetőségeire fognak koncentrálni.

A csúcstalálkozó főbb témái

1. A régió gazdasági integrációjának előmozdítása a szabadkereskedelmi övezet (FTAAP) folyamatának elindításával.

2. Az ázsiai és csendes-óceáni régió gazdasági fejlesztése.

3. Átfogó infrastrukturális fejlesztések, új logisztikai és közlekedési útvonalak létrehozása az Ázsia–Csendes-óceán régióban.

A házigazda Kína reméli, hogy az ázsiai–csendes-óceáni térség évek óta húzódó szabadkereskedelmi megállapodásában előrelépés történhet a csúcstalálkozót követően. A november 8-án megtartott miniszteri találkozó végén a résztvevők egy közös nyilatkozatban megerősítették elkötelezettségüket a szabadkereskedelmi övezet és a befektetések szabad áramlása mellett, végrehajtásukhoz pedig egy útiterv kidolgozásában állapodtak meg. Emellett Kína szorgalmazására és az Egyesült Államok támogatásával az APEC tagországai nyilatkozatot adtak ki a korrupció elleni küzdelem koordinálására.

Környezetvédelmi intézkedések

Kína magas szintű intézkedésekkel garantálja a levegőminőséget az APEC-csúcstalálkozó alatt. Peking 30 százalékkal kívánja csökkenteni a károsanyag kibocsátást a Peking-Tianjin-Hebei régiókban, ezért a kormány úgy döntött, hogy az APEC-csúcs idejére ideiglenesen bezárják azokat az üzemeket, amelyek a leginkább szennyezik a kínai főváros levegőjét. Az ideiglenes gyárleállítások mellett a kínai hatóságok további környezetkímélő intézkedéseket is bevezettek, például korlátozzák az autóforgalmat a páros-páratlan rendszám rendszer alapján és népszerűsítik a tömegközlekedési eszközök használatát.

A kínai-orosz kapcsolatok

Vlagyimir Putyin, orosz elnök szerint az APEC-csúcs az idei év legfontosabb eseménye az ázsiai és csendes-óceáni régióban. „Meggyőződésem, hogy a pekingi csúcs hozzájárul egy egyenlő és kölcsönös előnyökkel járó partnerség konszolidálásához a térségben” – nyilatkozott az elnök a találkozót megelőzően. Putyin egy korábbi nyilatkozatában arról is beszélt, hogy Oroszország folytatni fogja a hagyományosan szoros és konstruktív együttműködést Hszi Csin-ping kínai elnökkel, beleértve a csúcstalálkozón hozott döntések végrehajtását. Az orosz államfő kiemelte, hogy az idei csúcs témái összhangban állnak a 2012-ben az oroszországi Vlagyivosztokban tartott APEC csúcsértekezleten felvetett kérdésekkel.

„Véleményem szerint ez azt bizonyítja, hogy Oroszország és Kína egyaránt érdekeltek a régió fejlesztésében, egy átfogó, fenntartható és innovatív növekedés megteremtésében” – mondta az orosz elnök.

Igen nagy népszerűségnek örvendenek a Vlagyimir Putyin, orosz elnökről szóló könyvek Kínában, köszönhetően az APEC csúcstalálkozónak. Peking legnagyobb könyváruházainak polcain több tucat Vlagyimir Putyinról szóló könyv található kínai és külföldi szerzők tollából. Ebben az évben adtak ki egy a Vlagyimir Putyin nyilvános eseményeken elhangzott nyilatkozatait, újságíróknak adott interjúit és az úgynevezett „kérdések és válaszok” konferenciákon elhangzott válaszait összegyűjtő könyvet. Egy másik közismert kínai író, Zheng Wenyang „Oroszországért született” című könyve már több mint 250 ezer példányszámban kelt el az ázsiai országban. Az egyik kínai lap szerint az orosz elnök elképesztő népszerűsége a kínai-orosz „szívélyes kapcsolatoknak” köszönhető. Az orosz államfő sok kínai számára egyfajta ikonná vált, a nyugattal kapcsolatos álláspontjának köszönhetően.

Szécsi Annamária

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »