Obama magára vállalta a demokraták félidős vereségét

Barack Obama amerikai elnök egyhetes ázsiai útjának megkezdése előtt a CBS egy politikai műsorában beszélt a félidős választásokról.

Obama a CBS-nek adott interjújában a félidős választásokról nyilatkozva kormánya kommunikációs stratégiáját is felelőssé tette a demokraták vereségéért:

“Kétségkívül voltak olyan alkalmak, amikor úgy éreztem, nem voltunk sikeresek abban, hogy az emberek elé álljunk és tudatosítsuk bennük, mi az, amit csinálni próbálunk, és miért ez a helyes döntés.”

Obama kijelentette, hogy az, hogy nem sikerült az amerikaiakat meggyőzniük a kormánya szakpolitikájának előnyeiről, „politikai vereség”, amelyet elnöksége hátralévő két évében meg akar változtatni. A választások előtt az elnök politikáját mindössze az amerikaiak 41 százaléka támogatta – ami 2008 óta a legalacsonyabb arány.

Az elnök azt is jelezte, hogy a Fehér Házbeli személyzetében változások várhatók: célzott arra, hogy a munkatársai közül sokan elfáradtak a kemény munkában. Utalt arra is, hogy az elkövetkező két évben több erőfeszítést fog tenni, hogy együttműködjön a Republikánus Párt képviselőivel.

Miután múlt kedden a Republikánus Párt a Szenátusban is többséget szerzett, és olyan, eddig ultraliberális államokban is képesek voltak kormányzókat állítani, mint Maryland vagy Illinois, felmerül a kérdés, hogy sikeresek lehetnek-e a Demokraták 2016-ban, Obama nélkül is? A félidős választások egy változó Republikánus pártot mutatnak, ahol egyre több a kisebbségi politikus, és egyre kevesebb a szélsőséges jelölt. A Demokraták számára 2016-ot tekintve aggodalomra adhat okot az is, hogy a 2014-es választásokon a választásra jogosultak mindössze egyharmada járult az urnákhoz.

Németh Anna

Friss hírek