Hetvenhat éve halt meg Atatürk

November 10-én Törökország Mustafa Kemal Atatürk halálára emlékezett. A ” törökök atyja” 1938-ban hunyt el. Halála óta valóságos kultusz alakult ki személye körül.

Musztafa Kemál Atatürk halálára emlékezett Törökország november 10-én. A hivatalos ceremóniának a fővárosban található Anitkabir, azaz Atatürk Mauzóleum adott helyszínt.

Az eseményen megjelent Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök, Ahmet Davutoglu miniszterelnök, az ellenzék számos vezető személyisége, így Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke és Devlet Bahceliand, a Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) vezetője, illetve Hasim Kilis, az alkotmánybíróság elnöke is tiszteletét tette.

A „törökök atyja” 58 évesen, 1938. november 10-én délelőtt 9 óra 5 perckor hunyt el, melyre minden évben pontosan ebben az időpontban néma csenddel tisztelegnek. Idén a megemlékezést Atatürk mauzóleuma felett, katonai repülők által az égre festett szívek tették emlékezetessé.

Erdogan a mauzóleum emlékkönyvébe jegyzett soraiban azt írta, hogy a török nemzet közelebb áll azon célok eléréséhez, amelyekért Atatürk és társai harcoltak, mint valaha. 

Atatürk

Atatürk az első világháborút követő török függetlenségi háború (1919-23) hőse. Ankarában létrehozott ideiglenes kormányának élén legyőzte a szövetségesek által küldött katonai erőt. 1923-ban a háború megnyerése után kikiáltotta a köztársaságot, amelynek első minsizterelnöke, majd köztársasági elnöke lett. Az Oszmán Birodalom maradványaiból létrejött országot szigorú politikai, gazdasági és kulturális reformok segítségével modern, szekuláris nemzetállammá alakította. Az Atatürk, azaz a „törökök atyja” nevet a Török Nemzeti Országgyűléstől kapta a török nép hálájának jeléül.

Schranz Katalin

Friss hírek