Van hatása az Oroszország elleni szankcióknak

Jelenleg elsősorban a negatív várakozásokon keresztül sújtják az európai szankciók az orosz gazdaságot, miközben az orosz üzleti szféra rendkívül nagymértékben függ a külső hitelektől – közölte egy, a Moszkva elleni szankcióknak szentelt parlamenti közmeghallgatáson az összesen 640 európai és orosz céget képviselő Európai Üzleti Vállalkozások Szövetségének (AEB) vezérigazgatója.

Alapvetően a borúlátó várakozásokon keresztül gyűrűznek be az európai és amerikai szankciók az orosz gazdaságba – közölte a BruxInfo kérdésére az európai és orosz üzleti vállalkozások egyik legnagyobb lobbiszervezetének az első embere. Az orosz Expobank igazgatótanácsában is jelenlévő Frank Wilhelm Schauff szerint azonban jelenleg még nagyon nehéz megmondani azt, hogy pontosan milyen hatást gyakorolnak az európai szankciók az orosz gazdaságra.

A korábban a német Szociáldemokrata Párt külügyi tanácsadójaként is tevékenykedő üzletember – aki egy, az uniós szankciókkal foglalkozó európai parlamenti közmeghallgatáson vett részt – az orosz fogyasztói bizalom erőteljes visszaesését látja. A járműpiac például 26 százalékkal zsugorodott 2014 augusztusára az előző év hasonló időszakához képest.

Az Európai Üzleti Vállalkozások Szövetségének (AEB) a vezérigazgatója úgy látja, hogy elsősorban az orosz pénzügyi és az energiaszektor sínyli meg az uniós büntetőintézkedéseket. Arra is emlékeztetett, hogy a rubel körülbelül 20 százalékot veszített az értékéből a tavalyi év eleje óta.

Schauff rámutatott, hogy a nagy orosz vállalatok jelentős mértékben függenek a külső hitelektől, az európai tőkepiacoktól való kizárásukat ezért nagy csapásként érik meg. A 640 európai és orosz cég érdekeit képviselő szervezet első embere arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz nagycégeknek a következő hónapokban több százmilliárd dollárnyi adósságot kell törleszteniük és ehhez hitelforrásokat találni. „A szövetségi állam eladósodottsága szerény mértékű, de a magánszektor óriási mértékben függ a külföldi bankoktól, amelyek elzárták a pénzcsapot” – hangsúlyozta a BruxInfónak a szankciók hatásfokát firtató kérdésére válaszolva az Expobank Russia igazgatótanácsának tagja.

A BusinessEurope nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója nagyon nehéz feladatnak nevezte az Oroszországot sújtó szankciók kalibrálását. Schauffhoz hasonlóan az európai ipar és munkaadók gyűjtőszervezetének a vezető beosztású munkatársa sem híve a szankcióknak. De, ha már nincs más alternatíva, fontosnak nevezte, hogy azok jól célzottak és pontosak legyenek annak érdekében, hogy megelőzzék a tovagyűrűző hatásokat.

Luísa Santos az Irán-ellenes szankciókat hozta fel példaként, amelyek során a BusinessEurope-nak több ízben is közbe kellett lépnie, hogy kiszűrjék az európai üzleti szférát indokolatlanul sújtó anomáliákat. Az igazgató azt is lényegesnek nevezte, hogy a kereskedelmi és gazdasági szankciókat a lehető legnagyobb mértékben hangolják össze a tagállamok. „Anélkül, hogy megkérdőjeleznénk a szankciókat, folyamatosan nyomon próbáljuk követni azok végrehajtását” – tette hozzá.

Ami az orosz válaszlépéseket illeti, Schauff idézte az EBRD egyik tanulmányát, ami az EU GDP-jének 0,04 százalákára becsülte az európai agrárexportot sújtó orosz embargó hatását. Egyetértett azzal a véleménnyel, hogy az orosz fogyasztókra nagyobb hatással vannak a korlátozások, mint Európára. Az orosz üzletekben már most csökkent szerinte az árukínálat, és idővel a termékek is drágábbak lesznek.

A német szakember arra számít, hogy Oroszország alternatív beszerzési források felé fordul, és Kína ha lehet, még fontosabb partnerré válik számára. „Európa pedig el fogja veszíteni erős pozícióit az orosz piacon” – szögezte le.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »