A kínai elnök népszerűsége Mao Ce-tungéval versenyez

Közvetlen elődjénél jóval gyakrabban szerepel a fő kínai pártlapban Hszi Csin-ping államfő, kommunista pártvezető neve, akinek „médiakultusza” már-már Mao Ce-tungéhoz, Kína néhai teljhatalmú vezetőéhez hasonló – derül ki a Hongkongi Egyetem egy friss felméréséből.

A tanulmány készítői azt vizsgálták, milyen gyakran szerepeltek a kínai legfelsőbb vezetők a kommunista párt szócsövének számító Zsenmin Zsipao hasábjain a hatalomra kerülésük utáni másfél évben. A statisztikák szerint Hszi Csin-ping elnök nevét csaknem ötezerszer említette a lap első nyolc oldalának valamelyikén, miközben Hu Csin-tao korábbi elnök feleennyiszer, Csiang Cö-min, Hu elődje pedig alig kétezerszer szerepelt az újságban.

A kommunista párt 1945 utáni vezetőit rangsoroló adatok szerint Hszit csak a személyi kultuszát tudatosan építő Mao Ce-tung előzi meg, akinek a nevét csaknem hétezerszer nyomtatták ki a vizsgált időszakban. Az elsőoldalas megjelenéseket illetően Hszi és Mao fej-fej mellett halad, mindketten az 1300-as értéket közelítik meg.

A statisztikák a történelmi változásokat is jól szemléltetik: az 1966-1976-os kulturális forradalom és Mao Ce-tung halála után a személyi kultusz jelentős mértékben csillapodott, Teng Hsziao-ping és Hu Jao-pang pártfőtitkárok neve például ezernél is kevesebbszer fordult elő a lap hasábjain. Hszi Csin-ping nevének gyakori említése a központi propaganda erősödését jelezheti, bár a jelentés készítői csupán statisztikákat gyűjtöttek össze, nem következtetéseket kívántak abból levonni – fogalmazott Csien Kang, a tanulmány összeállítója.

Kínai és nemzetközi megfigyelők gyakran megjegyzik, hogy Hszi elődjeitől jelentős mértékben eltérő stílust képvisel. Esetenként megjelenik például az utca emberei között, hivatalos útjaira magával viszi feleségét, és szorgalmasan ápolja a sajtó által is propagált „egyszerű ember” képét. Hogy személyi kultuszt épít-e maga köré, arról megoszlanak a vélemények. Willy Lam, a hongkongi Kínai Egyetem professzora nemrég a South China Morning Post című lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy egy Maóéhoz hasonló kultusz építése semmiképp sem elfogadható, az az idő kerekének visszafordítását jelentené.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »