A katalán elnök ragaszkodik a függetlenségi népszavazáshoz

Artur Mas katalán elnök szerdán leszögezte, hogy a központi kormány ellenállásának dacára továbbra is ragaszkodik a novemberben tartandó függetlenségi népszavazáshoz.

A függetlenedni vágyó régió vezetője, aki a nap folyamán zárt ajtók mögött egyeztetett Mariano Rajoy spanyol kormányfővel, elmondta, hogy bár nem sikerült megállapodni a referendum ügyében, mindkét fél hajlandó folytatni a tárgyalásokat.

Mas sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: azt szeretnék, hogy a november 9-i népszavazást törvényesen rendezzék meg, és ha lehet, akkor Madrid hozzájárulásával. A tájékoztatás szerint azonban Rajoy a megbeszélés során kiállt korábbi álláspontja mellett, amely szerint a népszavazás alkotmányellenes lenne, eredménye pedig nem legitim.

A referendumon két kérdést tennének fel Katalónia lakosainak: „Támogatja-e Ön, hogy Katalónia állam legyen? Igen vagy nem?” Amennyiben a válasz igen: „Támogatja-e Ön, hogy ez az állam független legyen?”

Katalónia Spanyolország gazdaságilag egyik legerősebb régiója, amely mintegy ötödét adja a spanyol GDP-nek. A nyelvükre és kultúrájukra büszke katalánok régóta nehezményezik, hogy túl sokkal járulnak hozzá a központi költségvetéshez, de csak keveset kapnak vissza. Egy korábbi felmérés szerint a katalánok mintegy 80 százaléka támogatja a függetlenségről szóló referendum megtartását. Az viszont már nem vehető biztosra, hogy a többség meg is szavazná a Spanyolországtól való teljes elszakadást.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »