Almával szólnak be Putyinnak a lengyelek

#jedzjabłka, vagyis “egyél almát”. Ezzel a jelszóval indult Putyin-ellenes kampány a lengyel közösségi médiában miután az orosz hatóságok szerdán bejelentették, hogy augusztus elsejével embargó lép életbe az országból származó zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozóan.

Miközben az EU döntéshozói ilyen-olyan okok miatt ódzkodnak a komolyabb gazdasági szankcióktól Oroszországgal szemben, Putyin nem hezitált ennyit: a hónapok óta tartó sertésembargó után ezúttal a lengyel mezőgazdaság egy másik fontos pillérét vette célba. Lengyelország Európa legnagyobb almatermelője-és exportőre, a kivitel fele pedig Oroszországban talál gazdára. Vagyis talált mostanáig.

A nem éppen függetlenségéről híres illetékes orosz hatóság visszatérő egészségügyi aggályokkal indokolta a döntést, nem kell azonban az összeesküvés-elméletek rajongójának lenni, hogy más összefüggést is felfedezzünk. A lengyel külügy – Radosław Sikorski külügyminiszterrel az élen – az ukrán konfliktus kipattanása óta a valós gazdasági szankciók bevezetését sürgeti; a héten elfogadott újabb csomag kapcsán is elégedetlenségének adott hangot a külügyér.

A közösségi platformokon sebesen terjedő válaszkampányt az egyik gazdasági napilap felhívása indította el, azóta a Twitter, a Facebook és az Instagram is almával vagy almaborral pózoló képekkel van tele. “Napi egy alma, Putyint távol tartja” – hirdeti a legfelkapottabb képaláírás.

A hagyományosan erősen oroszellenes lengyel társadalom az elmúlt hónapok eseményei hatására, ha lehet, még rosszabb véleménnyel van Putyinról és Oroszországról. Nem véletlen, hogy a paksi bővítés hírére a lengyel jobboldal Orbán Viktor iránti rajongása is valamelyest alábbhagyott.

Csicsai Máté

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »