Almával szólnak be Putyinnak a lengyelek

#jedzjabłka, vagyis “egyél almát”. Ezzel a jelszóval indult Putyin-ellenes kampány a lengyel közösségi médiában miután az orosz hatóságok szerdán bejelentették, hogy augusztus elsejével embargó lép életbe az országból származó zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozóan.

Miközben az EU döntéshozói ilyen-olyan okok miatt ódzkodnak a komolyabb gazdasági szankcióktól Oroszországgal szemben, Putyin nem hezitált ennyit: a hónapok óta tartó sertésembargó után ezúttal a lengyel mezőgazdaság egy másik fontos pillérét vette célba. Lengyelország Európa legnagyobb almatermelője-és exportőre, a kivitel fele pedig Oroszországban talál gazdára. Vagyis talált mostanáig.

A nem éppen függetlenségéről híres illetékes orosz hatóság visszatérő egészségügyi aggályokkal indokolta a döntést, nem kell azonban az összeesküvés-elméletek rajongójának lenni, hogy más összefüggést is felfedezzünk. A lengyel külügy – Radosław Sikorski külügyminiszterrel az élen – az ukrán konfliktus kipattanása óta a valós gazdasági szankciók bevezetését sürgeti; a héten elfogadott újabb csomag kapcsán is elégedetlenségének adott hangot a külügyér.

A közösségi platformokon sebesen terjedő válaszkampányt az egyik gazdasági napilap felhívása indította el, azóta a Twitter, a Facebook és az Instagram is almával vagy almaborral pózoló képekkel van tele. “Napi egy alma, Putyint távol tartja” – hirdeti a legfelkapottabb képaláírás.

A hagyományosan erősen oroszellenes lengyel társadalom az elmúlt hónapok eseményei hatására, ha lehet, még rosszabb véleménnyel van Putyinról és Oroszországról. Nem véletlen, hogy a paksi bővítés hírére a lengyel jobboldal Orbán Viktor iránti rajongása is valamelyest alábbhagyott.

Csicsai Máté

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »