Kolumbiai elnökválasztás: a békefolyamat a tét

Kolumbia történelmet írt múlt vasárnap: a gerillák által hirdetett tűzszünetnek köszönhetően békésen zajlott az elnökválasztás első fordulója, amely azonban nem döntött egyértelműen az ország leendő vezetőjéről, így a két legtöbb szavazatot elnyerő jelöltnek újabb körben kell megmérkőznie.

A második forduló dönt majd az új kolumbiai elnök személyéről, a vasárnap megrendezett első kör ugyanis egyik jelölt számára sem hozta meg a győzelemhez szükséges egyszerű többséget. A BBC szerint azonban meglepetést szerzett az, hogy a jelenlegi elnök, Juan Manuel Santos kihívója, Oscar Ivan Zuluaga volt pénzügyminiszter nyerte el a legjelentősebb szavazati hányadot (29,25%).

Az első fordulós voksok 25,69 százalékát megszerző Santos és az elődje, Álvaro Uribe ex-elnök által támogatott Zuluaga választási programja több hasonlóságot mutat, azonban egy nagyon fontos kérdésben nem egyeznek: a hétfőn megalakulásának 50. évfordulóját „ünneplő” FARC gerillaszervezettel folytatott béketárgyalások kérdésében. Míg Santos a békés párbeszéd folyamatát támogatja (a két fél közötti tárgyalások már másfél éve zajlanak a kubai Havannában), addig Zuluaga úgy véli, hogy a FARC „Kubából parancsolgat” és … „egy elnök nem engedheti meg, hogy a gerillák manipulálják”.

Santos szerint a második forduló kimenetele dönt arról, hogy folytatódnak-e a béketárgyalások (amelyekről úgy vélekedik, hogy még idén eredményesen lezárulhatnak) vagy ehelyett ismét kiéleződik a fegyveres konfliktus. A két női jelölt, Marta Lucía Ramirez és Clara Lopez együttesen a vasárnapi voksok több mint 30 százalékát szerezték meg, így most nagyban szerepet játszik, hogy szavazóik most melyik elnökjelölt felé fordulnak. Lopez a Santos által indított békefolyamat nagy támogatója, míg Ramirez ellenzi, hogy a gerillák amnesztiát kapjanak és részt vegyenek a politikai életben.

Az eddigi béketárgyalások eddig három területet érintően zárultak sikerrel: a földreform, a gerillák politikai életbe való beilleszkedése és a kábítószer-kereskedelem, azonban lezáratlan még a lefegyverzést, az áldozatok jogait és az esetleges békeegyezmény végrehajtását érintő fejezetek.

Juan Carlos Pinzon védelmi miniszter szerint a múlt vasárnapi volt „minden idők legbiztonságosabb választási napja”, hiszen nem csupán a FARC, de az ország másik gerillacsoportja, az ELN is tűzszünetet hirdetett arra a napra.

Ide kattintva elérhető egy korábbi interjúnk, amiből kiderül, hogyan látja a tiszteletbeli magyar konzul a kolumbiai helyzetet.

Solti Ágnes

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »