Berobbant a kampány Olaszországban

2014. május 25-én Olaszország több mint 4000 településén az európai parlamenti választásokkal együtt helyhatósági választásokat is tartanak. Tanácsnokokat és polgármestereket választanak többek között Firenzében, Bariban, Bergamóban, Modenában, Padovában és Ferrarában is. A napokban elindult választási kampány nagy visszatérője Silvio Berlusconi.

A közvélemény-kutatási adatok

Az április közepi-végi közvélemény-kutatási adatok szerint a választások befutója a baloldali Demokrata Párt (PD), amely támogatását 32-35 százalékra becsülik. A második leginkább támogatott erő a Beppe Grillo által vezetett radikális Öt Csillag Mozgalom (M5S), amely 22-27 százalékon áll. A harmadik helyet Silvio Berlusconi „régi-új” Hajrá Olaszország! (FI) pártja szerezte meg, a megkérdezettek 19-20 százalékának támogatásával. A jelenlegi adatok szerint az Európai Parlamentbe még az Angelino Alfano vezette Új Jobbközép Párt (NCD) és az Északi Liga (LN) jutna be, éppen átlépve a 4 százalékos küszöböt.

Ezek az arányok azonban még a május 25-i választásokig változhatnak, különösen annak a ténynek a fényében, hogy Silvio Berlusconi visszatért a képernyőre, és az elmúlt napokban több médiaorgánumban is elmondta, mindenhová el kíván menni, minden lehetőséget meg akar ragadni, amely megjelenést biztosít az ő és pártja számára.

Silvio Berlusconi újra „versenyben”

50 százaléka az olaszoknak nem kíván elmenni szavazni, mert elege van a politikából. A másik 50 százalék egyharmada a Demokrata Pártot, egyharmada a Hajrá Olaszországot!-ot és a kisebb jobboldali pártokat, egyharmada pedig az Öt Csillag Mozgalmat támogatja. 

A felmérések szerint, 46 százaléka azoknak, akik 2013-ban az Öt Csillag Mozgalomra szavaztak, kiábrándultak, csalódtak, nincsenek megelégedve a Mozgalom parlamenti munkájával. Berlusconi a kampányban elsősorban ezt a választói réteget és azokat akarja megszólítani, akik nem akarnak elmenni szavazni. Ebből a két csoportból kíván plusz szavazatokhoz jutni, s az elmúlt napok aktivitása fényében elmondható, hogy megnyerésükért mindent meg is fog próbálni. Szinte minden este megjelenik valamelyik csatornán, retorikájában pedig újból megjelent az országért, az olaszok hazájáért való küzdelem, mint elsődleges feladat. Berlusconi célja a 25 százalékos eredmény elérése az európai parlamenti választásokon.

Támadás mindenki ellen

A La7 televízió-csatornának adott interjújában kimondta, amit az elmúlt nyolc hónapban csak találgattak az újságírók. Megkértem Giorgio Napolitano köztársasági elnököt, hogy adjon kegyelmet – hivatalos kérvény benyújtása nélkül –, de nem kaptam meg. További, Napolitano elleni támadásként említette, hogy 2010-ben mikor Gianfranco Fini vezetésével több képviselő kilépett a Szabadság népe frakciókból és a baloldali erőkhöz álltak át, a köztársasági elnök aktív szerepet játszott a politikai manőverben.

Berlsuconi utóbbi napokban adott interjúiban kemény szavakkal illette Matteo Renzi kormányfőt is. Kritikájának alapját az adja, hogy Renzi nem választások útján foglalta el a miniszterelnöki széket. Azonban nem csupán az új miniszterelnökkel szemben emelte fel a szavát, hanem a kormány eddigi tevékenységével is, hiszen szerinte a kormány első dolga az ingatlanadó megháromszorozása volt.

Egy televízió műsorban Berlusconi Beppe Grillo-t, az Öt Csillag Mozgalom vezetőjét is élesen bírálta. Azt mondta, az, ahogy Grillo szervezkedése olyan emberekre emlékezteti, mint Robespierre, Marx, Lenin, vagy Hitler. 

Mediaset-ügy: elkezdődött a közmunka

Az erőteljes kampányindítással párhuzamosan Berlusconi elkezdi a Mediaset-ügyben kiszabott közmunkát is a Milánóhoz közeli Sacra Famiglia Otthonban, ahol idős emberek ápolásában vesz részt. A bíróság döntése értelmében 12 hónapon át heti négy órában fog az Otthonban dolgozni. Hat hónap letelte után a bíróság 12 hónapról 10,5 hónapra csökkentheti a közmunka idejét. A közmunka mellett korlátozással is szembe kell néznie a volt miniszterelnöknek, minden héten csütörtök estétől kedd reggelig Milánóban kell tartózkodni.

Berlsuconi szerint nevetséges ez a lehetetlen helyzet – hogy egy olyan politikusnak, aki 9 éven át vezette az országot, háromszor elnökölte a G8-akat és 20 éve a szabadságért és a demokráciáért küzd, közmunkára kell mennie –, de nem az ő személyét teszi nevetségessé, hanem Olaszországot. Az utóbbi napokban különböző televíziós programokban a bírósági ítéletre és a közmunkára vonatkozó igen negatív megjegyzéseit már a Milánói Bíróság is vizsgálja.

Mandák Fanni

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »