Vucic a Bayern Münchenhez hasonlította új kormányát

„Az új szerb kormány legalább olyan jó lesz, mint a Bayern” – jelentette ki Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke. Ahhoz, hogy eredményesek legyünk, az új kormánynak csapatként kell együtt működnie – nyilatkozta a Deutsche Welle német lapnak a leendő miniszterelnök. Hozzátéve, „lehet, hogy nem lesznek akkora sztárjaink, mint Messi vagy Xavi, de úgy fogunk játszani, mint a Bayern.”

Maja Gojković, az SZHP elnökségi tagja szerint a leendő miniszterelnököt nem  érdekli semmiféle pártérdek, csak az ország jövőjét tartja szem előtt az új kormány összetételével kapcsolatban. Ezt támasztja alá szerinte az a tény is, hogy pártja akár egyedül is alakíthatna kormányt, mégis nagy kormánykoalíciót kívánnak létrehozni annak érdekében, hogy az ország irányításában minél többen vegyenek részt. A legfontosabb szerintük, hogy minél szélesebb körű megegyezés szülessen a végrehajtandó reformokról a pártok között. Eddig egyetértés volt az európai integráció, valamint a korrupció és szervezett bűnözés elleni harc kérdéseiben, de közös álláspontra van szükség a gazdaság megreformálásának tekintetében is.

A Szerb Haladó Párt vezetője április 5-én, szombaton mutatta be új munkatervét pártja elnökségi ülésén. A politikus szerint elsődleges feladatuk a strukturális reformok végrehajtása, illetve az európai integráció felgyorsítása lesz. A személyi kérdésekről a héten tárgyalnak majd. A haladók elnöke a parlamentet alkotó pártok közül először Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével, majd Ivica Dačić, leköszönő kormányfővel, legvégül pedig az Új Demokrata Párttal tárgyal a koalíciós lehetőségekről. A Vajdasági Magyar Szövetség valószínűleg koalíciós partnere lesz a Szerb Haladó Pártnak az új kabinetben – fogalmazott a politikus és azt is hozzátette, hogy a VMSZ számára nem szabnak majd feltételeket.

Változások a közszférában

Jelenleg 19 minisztériuma van a szerb kormánynak, a szerbiai Blic értesülése szerint viszont az új kormány kevesebb minisztériumot tervez. Ennek érdekében pedig egyes tárcákat várhatóan egybeolvasztanának vagy jelenlegi formájukban megszüntetnének. Ilyen például az energetikai és a bányászati, illetve a közlekedési, infrastrukturális és telekommunikációs minisztérium is. „A Szerb Köztársaság kormányának politikája a foglalkoztatás és a magánszektor erősítésének agresszív politikája lesz”- jelentette ki az SZHP elnöke.

A legnagyobb változásokra a közszférában számítanak politikai berkekben. Az állami vállalatok tekintetében drasztikus változtatásra van szükség szerintük, például a Szerbiai Gázműveknél is, amely nagyon rossz mutatókkal rendelkezik. „Néhányan azt képzelik, hogy az állami vállalatok azért vannak, hogy nekik legyenek a legmagasabb jövedelmeik, nem pedig azért, hogy ők fizessenek az államnak.” A politikus úgy véli, hogy ezen minél hamarabb változtatni kell.

Belgrád – Pristina – merre tovább?

A Pristinával folyó párbeszéd 23. fordulója után Aleksandar Vučić kijelentette, hogy az új kormánytól függ, milyen formában folytatódik a párbeszéd Koszovóval. Elmondása szerint a kormányalakítás után Catherine Ashtont, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét meghívják Belgrádba tárgyalni a továbbiakról. Az biztos, hogy a kormány egyik fő célja az integrációs folyamatok felgyorsítása lesz.

Három pilléren nyugvó gazdasági programmal indítana az új kormány

A Večernje Novosti szerb napilap információi szerint Vučić független szakértőkkel is egyeztet új programjukról, amelynek leghangsúlyosabb része a gazdasági fejezet lesz. Ez a tervezet állítólag három alapra épül, ezek: a rendszerbeli reformok, a költségvetési konszolidáció és a beszédes elnevezésű „serkentő intézkedések” lesznek. A rendszerbeli reformokkal kapcsolatban az új munkaügyi, a csődeljárásról, a magánosításról és az állami hivatalnokokról szóló törvények elfogadását szeretnék elérni. 

A Večernje Novosti értesülései szerint a költségvetési konszolidáció részeként eltörölnék a jogot a szolgálati gépjárművekre, illetve megszüntetnék a napidíj intézményét is az állami közigazgatásban. A továbbiakban pedig a szürkegazdaság visszaszorítására irányuló intézkedéseket is hoznának. Az úgynevezett „serkentő intézkedések” tekintetében az új kormány elsősorban a külföldi beruházók Szerbiába való vonzását tűzte ki célul, valamint a hazai vállalkozásokat is erősíteni szeretnék. A munkanélküliség csökkentése az egyik elsőszámú prioritása lenne az alakuló kormánynak. Ennek érdekében az állam kedvezményekkel támogatná az új munkahelyeket teremtő vállalkozásokat.

Vučić kijelentette, hogy az új kormányt – amelynek maximum 19, de elképzelhető, hogy ennél is kevesebb tagja lesz – április 25-ig megalakítják. A személyi kérdéseket a héten tárgyalják meg.

Nagy Orsolya

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »