Újabb pengeváltás az Egyesült Államok és Kína között

Nemtetszésének adott hangot Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter közelmúltbéli, Kínát érintő nyilatkozataival kapcsolatban Fan Csang-lung, a kínai Központi Katonai Bizottság (KKB) alelnöke, amikor kedden Pekingben találkozott az amerikai politikussal.

Hagel a Délkelet-Ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) múlt heti hawaii védelmi miniszteri találkozóján azt mondta, hogy a dél-kínai-tengeri térség növekvő instabilitása aggasztja Washingtont, s Kínára utalva úgy fogalmazott, hogy „a fenyegetés, a megfélemlítés és a kényszer” elfogadhatatlan a viták kezelésében.

Tokióban a miniszter a napokban kijelentette, hogy a kelet-kínai-tengeri, vitatott hovatartozású szigetekre kiterjed az amerikai-japán védelmi szerződés, és megerősítette országa álláspontját, miszerint a szigetek Japán igazgatás alá tartoznak. „A kínai emberek, beleértve magamat is, elégedetlenek az effajta megjegyzésekkel” – fogalmazott a magas beosztású kínai katonai vezető.

Hagel kedden tárgyalt meghívójával, Csang Van-csuan védelmi miniszterrel. Ez utóbbi diplomatikusabban fogalmazott, kifejezte abbéli reményét, hogy az amerikai miniszter látogatása révén jobban megismeri Kínát és a kínai fegyveres erőket.

Az előzetesen kiadott jelentések szerint megbeszélésük meghatározó témája volt a Koreai-félsziget és a térség biztonságának kérdése. A Hszinhua hírügynökség külön tudósításban számolt be arról, hogy kínai részről megerősítették: a kínai hadsereg kibertevékenysége összhangban van a hazai és a nemzetközi törvényekkel. Csang egyben nemzetközi összefogásra hívott fel a kiberbiztonság területén, s kifejezte készségét arra, hogy szorosabban együttműködjön az Egyesült Államokkal.

Megfigyelők megjegyzik, hogy miközben a kínai-amerikai hadseregközi, védelmi kapcsolatokat régóta „elmélyült” bizalmatlanság jellemzi, s a magas szintű látogatások is viszonylag ritkák, a két tárcavezető immár harmadik alkalommal találkozott tavalyi hivatalba lépésük óta.

Hagel hétfőn ritka kiváltságban részesült, az amerikai fél kérésére meglátogathatta Kína egyetlen, főleg kiképzési célokat szolgáló repülőgép-hordozóját. A Pentagon elégedetten nyugtázta, hogy ő volt az első külföldi vezető, aki Csingtao kikötőjében feljutott a Liaoning fedélzetére, s csaknem két órát töltött ott.

A South China Morning Post című lap szakértői szerint azzal, hogy Hagelt felengedték a repülőgép-hordozóra, Peking egyszerre fejezte ki tiszta szándékait és önbizalmát. Volt, aki a kétoldalú kapcsolatokra utalva úgy vélekedett, Kína határozott szándéka, hogy megvédje területi szuverenitását és az Egyesült Államok törekvése, hogy a térségben meghatározó erőként legyen jelen, tartóssá teszi a feszültséget, mi több, növeli a katonai konfliktus veszélyét.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »