Elhúzódó olajháború Horvátországban

Megegyezés hiányában mind komolyabb tétje van a MOL és a horvát kormányzat olajháborújának. Egy az egykori horvát kormányfő elleni jogerős ítélet a mélybe ránthatja a magyar olajtársaságot a délszláv térségben, de a nem sokkal korábbról származó zágrábi sajtóhírek szerint a MOL Washingtonban indított pere is igen komoly fenyegetést jelenthet Horvátországra nézve. Hiszen utóbbi jelen gazdasági helyzetében egész biztos, hogy nem tudná anyagilag kárpótolni magyar partnerét a neki okozott veszteségekért.

Habár most nem maga a magyar olajtársaság ült tárgyalóasztalhoz Zágrábban, de március utolsó, illetve április első napjaiban mégis újabb fejezetek íródtak a MOL horvátországi történetében. Persze a szöveg még tisztázásra szorul.

Sanader ismét a bíróságon

Horvátország 2012 novemberében egyelőre nem jogerősen, de tíz évre börtönbe küldte egykori kormányfőjét, Ivo Sanadert, akit a hatóságok háborús nyerészkedéssel is megvádoltak, de ami számunkra mindenképpen fontosabb, ő az a politikus, aki a délszláv államügyészség szerint kenőpénzért cserébe engedte át a magyar olajtársaságnak az INA irányítását. Sanader immár másodfokú meghallgatása az elmúlt héten a horvát Legfelsőbb Bíróságon folytatódott, ahol bár védői politikai üldöztetésre, a MOL-ügylet által okozott károk bizonyíthatatlanságára és a megbízhatatlan koronatanúra is felhívták a döntéshozók figyelmét, az mindenképpen a volt kormányfő megítélése ellen szól, hogy időközben első fokon egy másik korrupciós ügyben is letöltendő börtönbüntetést kapott.

Másodfokú ítélet még nincs, s a horvát lapok információi szerint akár egy hónapig is eltarthat, mire a Legfelsőbb Bíróság döntést hoz, az viszont már most látható, hogy egy Sanader elleni jogerős ítélet igencsak meggyengítené a magyar olajtársaság horvátországi pozícióit is. Habár a horvát lapok azt sem mulasztották el megemlíteni, hogy a korábbi miniszterelnök a másodfokú döntést követően még mindig fordulhat a Zágrábban székelő Alkotmánybírósághoz, illetve végső esetben akár Strasbourghoz is, az mégis biztosra vehető, hogy Budapest aligha örülne Sanader immár jogerős elítélésének. Utóbbi ugyanis komoly fegyvertény lenne a megvesztegetőként szintén megvádolt Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatójával, illetve magával a magyar olajtársasággal szemben is.

Hernádi ismét a célkeresztben

Az Ivo Sanaderen keresztül a magyar olajtársaságot is érintő korrupciós vádak már 2011-ben utolérték a MOL vezérét, amelyek következtében Hernádi Zsolt arcképe azóta többek között megjárta az Interpol körözési listáját is, ám végül a délszláv hatóságok – jogszabályváltozásra hivatkozva – most gyakorlatilag új eljárást kezdtek a MOL elnök-vezérigazgatójával szemben. A horvát ügyészség továbbra is úgy véli, hogy a Hernádi Zsolt által terelgetett magyar olajmulti tíz millió eurónyi kenőpénzért cserébe vehette át horvát partnerének irányítását, illetve így érte el – az egyébként gyakorlatban azóta sem bekövetkező – veszteséges gázüzletág leválasztását.

A horvát vádak tehát a régiek, hosszú hallgatását megtörve most viszont a MOL vezére is érdemben válaszolt a délszláv hatóságok felvetéseire. Hernádi Zsolt ugyanis interjút adott a horvát RTL-nek, amelyre nem csupán az ügyészség reagált felhevülve – tulajdonképpen hazugsággal vádolva meg a magyar társaság vezetőjét – hanem példátlan módon még Horvátország elnöke is megszólalt az ügyben. Utóbbi amellett, hogy mindenkit a horvát igazságügyi szervek függetlenségéről biztosított – teszem hozzá, megszólalása már önmagában nem ezt erősíti – azzal vádolta meg Hernádi Zsoltot, hogy így akart nyomást gyakorolni a zágrábi hatóságokra.

Ivo Josipović ezzel együtt úgy fest megfeledkezett arról a nem elhanyagolható tényről, hogy az általa teljesen függetlennek nevezett délszláv igazságügyi szervek az utóbbi évek tanúsága alapján igencsak hajlamosak olyankor előhúzni a Sanader-kártyát, amikor a horvátországi pártok megmérettetése készül – európai parlamenti választások lesznek hamarosan. Ezen felül, amennyiben Hernádi Zsolt nyomásgyakorlásra kényszerülne Horvátországgal szemben, akkor – ahogy erre a zágrábi kollégák is rávilágítottak – ehhez a MOL vezetőjeként sokkal hatékonyabb eszközökkel is rendelkezik.

Egy kártérítési igény, amelybe belerokkanhat Horvátország

Kétségtelen tény, hogy egy Sanader elleni jogerős ítélet igencsak kellemetlen helyzetet teremtene a MOL számára, hiszen ezzel jogi értelemben megkérdőjelezhetővé válna a magyar olajtársaság INA feletti irányítása, ám a Večernji list még március végén napvilágot látott írása egyben rávilágított a Budapest által birtokolt igen komoly fegyvertárra.

A horvát napilap tudósítása szerint ugyanis a most nyilvánosságra kerülő részletek alapján a MOL által korábban útjára indított washingtoni per óriási fenyegetést jelent Horvátországra, illetve azon belül a délszláv állam pénzügyi biztonságára. Jelen információk szerint, ha a jogi eljárás valóban perrel és a magyar olajtársaság győzelmével zárul, akkor Zágrábnak nem csupán a korábban megkötött szerződések be nem tartásából származó veszteségeket kellene a MOL számára megtéríteni, hanem azok minden egyéb anyagi következményét is. A végösszeg a Večernji list tudósítása alapján akár a 10 milliárd kunát is elérheti, s ez a mintegy 400 milliárd forintnak megfelelő összeg – bár ezt így nem merték kijelenteni – gyakorlatilag lehetetlen helyzetbe hozná az így is komoly gazdasági és pénzügyi nehézségekkel küzdő horvát államot.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »