Matteo Renzi lehet a következő kormányfő

Elfogadta Enrico Letta olasz miniszterelnök lemondását Giorgio Napolitano köztársasági elnök. A távozó kormányfőnek azért kell elhagynia posztját, mert pártjának új erős embere, Matteo Renzi tegnap elintézte, hogy már a kormánypárt se támogassa saját kabinetjét. Napi összefoglalónkban ezenkívül olvashatnak a horvátországi népszavazásról, a new yorki rendőrök változó munkakörülményeiről, valamint az orosz-egyiptomi kapcsolatokról is.

Gyurcsányi fordulattal lesz új kormányfője Olaszországnak

Már-már Gyurcsány Ferencet idézi az a módszer, amivel Matteo Renzi, Firenze agilis és nagyratörő polgármestere eltávolította útjából a sokak által béna kacsának tartott Enrico Lettát, aki alig tíz hónapja vezette a mediterrán ország kormányát. Renzi a Demokrata Párt (PD) tanácskozásán kijelentette: az ország nem bírja tovább elviselni a jelenlegi bizonytalanságot, ezért új kormányra van szükség. A dolog igazi érdekességét az adja, hogy mind Renzi, mind Letta ugyanannak a pártnak a tagjai, így valójában nem igazi kormányváltásról, hanem palotaforradalomról beszélhetünk.

Renzi, aki 2009-ben lett a toszkán főváros polgármestere, soha nem volt országos politikus (a Demokrata Párt elnökének is csak tavaly decemberben választották meg), de elsősorban ennek köszönheti, hogy jelenleg ő Olaszország legnépszerűbb politikusa. Az évek óta öregemberek által irányított országban ráadásul az is Renzi előnye, hogy 39 évesen ő lenne Itália legfiatalabb miniszterelnöke, így a politika világától megcsömörlött választók számára üdítő fordulatot hozhat a kinevezése. A PD legfontosabb koalíciós partnerének, az Új Jobbközépnek (NCD) az elnöke, Angelino Alfano egyelőre óvatosan nyilatkozott Renziről, és felhívta a figyelmet arra, hogy pártja nem fog támogatni egy olyan kormányt, amelynek túlságosan balos tervei vannak.

Renzi programja rendkívül ambiciózus: új választási törvényt szeretne alkotni, hatékonyabbá tenné a kormányt és a központi közigazgatást, valamint új munkahelyeket hozna létre, hogy csökkentse a már több mint 12 százalékos munkanélküliséget. Ezen kívül elkezdené az alkotmány reformját is, centralizálná az olasz állami berendezkedést, és a Szenátust is gyökeresen átalakítaná. Renzi a választási törvény reformja kapcsán már meg is egyezett Silvio Berlusconival, ami miatt sokan máris azzal vádolják: ő fogja visszahozni a sokszor megbukott Lovagot a politikai életbe.

Putyin már választott egyiptomi elnököt

Csütörtöki találkozójuk során az orosz elnök sok sikert kívánt az egyiptomi fegyveres erők főparancsnokának az elnökválasztáson.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Abdel-Fattah asz-Sziszi, az egyiptomi hadsereg főparancsnoka csütörtökön találkoztak a két ország külügy- és védelmi minisztereinek megbeszélése után. Az orosz államfő szívesen látná a tábornokot az észak-afrikai ország elnöki pozíciójában.

Megelőzhető a magyarok számára is ártalmas horvát népszavazás

A horvát országgyűlés sajtóhírek szerint egy joghézagot kihasználva egész egyszerűen ignorálni fogja azokat az aláírásokat, amelyeket még tavaly azért gyűjtöttek össze az egykori vukovári védők, hogy egy népszavazás keretein belül csökkentsék a nemzeti kisebbségeknek járó nyelvhasználati jogosítványokat. A háborús áldozathozatal szimbólumaként is számon tartott kelet-szlavóniai város veteránszervezetei az alkotmány módosításával gátolták volna meg a szerintük a szerb agresszióra emlékeztető kétnyelvű táblák kihelyezését, ám arról ezzel együtt igencsak megfeledkeztek, hogy egy ilyen lépéssel nem csupán a szerbség jogait, hanem Horvátország nemzetközi elismertségét, valamint többek között a korábban velük harcoló magyarság szabad nyelvhasználatát is megnyirbálhatták volna.

Habár a vukovári védők megtették a magukét, hiszen a melegházasságot tiltó népszavazás sikerén felbuzdulva maguk is 650 ezer kézjegyet tettek le az asztalra, most mégis úgy tűnik, hogy az általuk óhajtott – s a kétnyelvű táblákat ellehetetlenítő – újabb referendum mégis elmarad. Horvátországi sajtóhírek szerint ugyanis a zágrábi kabinet megtalálta annak a módját, hogy egy joghézagot kihasználva egész egyszerűen figyelmen kívül hagyja az összegyűjtött aláírásokat.

Nem lehet többé szabadon motozni New Yorkban

New York új polgármestere bejelentette, hogy egyezség született a helyi rendőrség gyakorlata ellen pert indító polgárjogi egyesülettel – olvasható a Reuters oldalán.

A megállapodás értelmében az Alkotmányos Jogokért Központ (Centre for Constitutional Rights) beszünteti a város ellen érvényben lévő perét. Cserébe egy bíróság által kinevezett felügyelő szerv fogja 3 évig vizsgálni a new york-i rendőrkapitányság „megállít és motoz” módszerének reformját.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek